„Protocolul (de aderare la OMC – n.red.) a fost semnat (…) cu aplicarea unei proceduri care nu contravine principiilor constituţionale ale statului’, se arată în decizia Curţii, citată de Interfax.
Decizia intervine după ce 130 de deputaţi ai Partidului Comunist şi ai formaţiunii Rusia Justă au înaintat recurs pe lângă Curtea Constituţională pentru a examina constituţionalitatea protocolului.

Decizia de luni „deschide calea Dumei de Stat pentru a examina protocolul”, marţi, în vederea ratificării, a declarat Nadejda Şkolkina, deputat al partidului majoritar Rusia Unită.
Rusia, ultima mare putere nemembră a OMC, a obţinut în decembrie 2011 undă verde pentru aderarea la organizaţie, după 18 ani de negocieri.

Protocolul de aderare trebuie ratificat de parlament şi promulgat de preşedintele Vladimir Putin până la 23 iulie, data limită dincolo de care Moscova ar fi nevoită să reia negocierile cu statele membre ale organizaţiei. Integrarea Rusiei în OMC ar deveni efectivă după 30 de zile de la notificarea ratificării protocolului.

Sursa: Agerpres