Plângerea depusă la Centrul de arbitraj comercial internaţional de la Geneva pentru neîndeplinirea contractelor a fost depusă pe 13 aprilie 2011, Teheranul cerând plata unei daune de 3,98 miliarde de dolari, se arată în raportul anual al Rosoboronexport, publicat joi. În document se precizează că instanţa nu a fixat o dată pentru judecarea acestui caz.
Presa a scris anterior că Iranul a solicitat fie ca Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale vizând livrarea rachetelor S-300, fie să achite daune. Experţii susţin, însă, că sunt slabe şanse ca cererea să fie satisfăcută. ”Nu este exclus că acest caz nici nu va fi examinat, întrucât îndeplinirea contractului a fost sistată ca urmare a impunerii unor sancţiuni internaţionale, care prevedeau interdicţia de a livra armament Iranului.
Rusia, după cum se ştie, a anunţat oficial că anulează contractul privind S-300 şi returnează avansul primit, în sumă de 166,8 milioane de dolari”, au declarat surse responsabile de exportul tehnicii militare, citate de Interfax. Moscova şi Teheranul au semnat contractul vizând livrarea unor sisteme de rachete S-300 în 2007. Potrivit unor date neoficiale, valoarea acestuia era de 800 de milioane de dolari. (Sursa: Agerpres)