Sindicatele susţin că numai 800 din cele 5.000 de concedieri anunţate de Intesa anul trecut vor fi efectuate, deoarece noua legislaţie a majorat vârsta minimă de pensionare şi descurajează pensionarea anticipată.

“Conducerea trebuie acum să realizeze economii de 250 milioane de euro deoarece nu vor concedia atât de mulţi angajaţi câţi planificau. Astfel, ei ne cer nouă să reducem salariilor”, a declarat Maurizio Zoe, şeful celui mai mare sindicat de la Intesa, agentiei Reuters, preluata de Agerpres.

Sindicatele sunt îngrijorate în urma zvonurilor că Intesa ar putea închide 1.000 de sucursale, mai mult decât dublu faţă de cele 400 de sucursale care ar fi urmat să fie eliminate conform planului de afaceri al băncii pentru perioada 2011-2013.

Intesa vrea să-şi reducă costurile şi să-şi majoreze profitul, într-o perioadă în care băncile europene sunt sub presiune pentru a-şi eficientiza operaţiunile şi a-şi majora capitalului, pentru a îndeplini cerinţele mai dure ale autorităţilor de reglementare.

Profitul net al Intesa Sanpaolo a crescut în primul trimestru din 2012 cu 22%, la 805 milioane de euro, de la 661 milioane de euro în perioada similară din 2011, datorită câştigurilor din tranzacţionare pentru propriile sale obligaţiuni.

Banca a fost forţată să înregistreze provizioane pentru creditele neperformante de 970 milioane de euro în primele trei luni din acest an, o creştere de 43% faţă de anul trecut, din cauza deteriorării calităţii creditării în Italia, în urma recesiunii.

Intesa a anunţat că indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,5% la 31 martie, de la 10,1% la sfârşitul lui 2011.

În 2011 Intesa Sanpaolo a înregistrat pierderi în valoare de 8,19 miliarde de euro, în scădere dramatică după un profit net de 2,7 miliarde de euro în 2010.

Prezent şi pe piaţa din România prin subsidiara Intesa Sanpaolo Bank, grupul Intesa Sanpaolo este una dintre cele mai importante instituţii financiar-bancare din zona euro şi lider în Italia. Grupul Intesa Sanpaolo are o reţea internaţională activă în 29 de ţări din întreaga lume.