Datele cuprinse în raportul care analizează perioada cuprinsă între 1999 şi 2008 sunt şocante: în 2008, victimele otrăvirii cu analgezice şi calmante au fost în număr de 41.000 faţă de 38.000 de victime ale accidentelor rutiere.
Din cei 41.000, aproape toţi (90%) au murit din cauza utilizării improprii a medicamentelor şi numai în 13% din cazuri a fost vorba de sinucideri, în timp ce în alte cazuri moartea a fost accidentală. Aceste date au găsit spaţiu în cele mai importante ziare americane şi pentru că decesele cauzate de medicamente au crescut exponenţial.
Vina revine proastei informări cu privire la utilizarea corectă a pastilelor. Din acest motiv, asigurările de sănătate au adresat medicilor apelul de a nu mai prescrie un număr de pastile mai mare decât cel necesar în conformitate cu terapiile indicate pacienţilor. Pe de altă parte, există şi o problemă de siguranţă, deoarece o parte din analgezice sunt luate de dependenţi de droguri aflaţi în simptome de sevraj, care în lipsă de bani jefuiesc farmacii – numai anul trecut au avut loc 701 jafuri.
În acelaşi timp, pe autostrăzi, la distribuitorii de băuturi, cafea şi sandvişuri, se vând şi medicamente, de la aspirină şi antipiretice la sprayuri antialergice şi picături pentru dureri de ureche sau unguente cu antibiotice. Printre celebrităţile victime ale medicamentelor (ingerate în cocktail cu droguri) se numără Whitney Houston, Amy Winehouse, Michael Jackson, acestea fiind cele mai recente