”Centrala va fi realizată în cadrul unui proiect cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Aproximativ 10,19 milioane de lei din valoarea totală de 22,4 milioane de lei înseamnă asistenţa financiară nerambursabilă. Proiectul va fi realizat în localitatea Călăraşi, iar centrala va deveni operaţională în noiembrie 2012, când vor fi realizate ultimele testări”, a declarat Marian Petre Miluţ, președintele Prefab, la o conferință de presă. Potrivit acestuia, societatea va utiliza 60% din producţia de energie în scop intern, restul fiind redirecţionată către Sistemul Energetic Naţional,
Prefab derulează proiectul în parteneriat cu firma Kawasaki, care va livra şi va implementa centrala de cogenerare, şi cu BRD Valahia Grup.
”Combinatul va obţine o rentabilitate de 30% în producţie şi costuri energetice şi o înaltă eficienţă în utilizarea capacităţilor de producţie. Implementăm acest proiect pentru că dorim să ne creştem securitatea în alimentarea cu energie, pentru independenţa energetică, pentru a dispune de o sursă proprie de energie, care poate susţine în timp o dezvoltare ulterioară a companiei”, a subliniat Miluț.
Centrala va furniza 4 MW în reţeaua naţională, iar după finalizare, Prefab ar putea beneficia de un bonus de înaltă eficienţă energetică de 1,2 milioane de euro pe an, pe o perioadă de 11 ani.
“Formalitățile legale și proiectul propriu-zis de implementare a centralei au fost pregătite încă din anul 2003, însă aprobarea am primit-o abia în luna august 2011. Luna aceasta vom depune prima cerere de rambursare, dar între timp am început să cuantificăm pierderile cauzate de  instabilitatea schimbului valutar”, a mai declarat Marian Petre Miluț.
În ceea ce privește implemenatarea și monitorizarea tehnică a proiectului, în 15 ani se va schimba turbina centralei de două ori, motiv pentru care Prefab pregătește un contract de mentenanță tot cu partenerii Kawasaki.
Combinatul de la Călăraşi se întinde pe o suprafaţă de 42 de hectare. Prefab, care din 2010 este listată la Bursa de Valori Bucureşti, a fost privatizată în 1998, iar în prezent deţine o cotă de piaţă de 20%.