Hellvig a spus că, în această săptămână, a dispus ca directorul de compartiment economic şi achiziţii să prezinte o situaţie a investiţiilor din fiecare judeţ, iar de la caz la caz se va analiza felul în care s-a folosit resursa bugetară.
‘Responsabilitatea cheltuirii banului public între 2009 şi 2012 cineva trebuie să şi-o asume, ca să nu ne trezim astăzi că venim la televizor şi spunem că am făcut foarte multe pentru societate. Să nu uităm că această perioadă a fost una dintre cele mai nefaste ale României şi cineva trebuie să răspundă politic (…) În 1996 PSD a pierdut alegerile, dar a mers pe PSD când a candidat. În 2000 Convenţia Democratică a pierdut alegerile, dar a avut responsabilitatea să meargă în alegeri cu sigla partidului. Astăzi PDL fuge de responsabilitate. Politica înseamnă mai mult decât orice responsabilitatea actului de guvernare’, a spus Hellvig.
Totodată, ministrul liberal a spus că în urma concluziilor corpului de control şi a auditului se vor lua măsuri de sancţionare administrativă şi instituţională acolo unde se va impune şi în funcţie de fiecare caz în parte, neexcluzând cazurile penale acolo unde s-au produs fraude. ”Predictibilitatea şi transparenţa vor fi prioritatea mea în strategie ca ministru. Nu se va mai întâmpla să se cheltuie bani aiurea doar pe simplul motiv că ei reprezintă un anumit partid sau altul. Perioada asta trebuie să treacă (…) Există riscul să prioritizăm proiectele, pentru că s-au pornit nişte proiecte faraonice în România. Astăzi nu avem nevoie de proiecte ca patinoare artificiale imense care consumă foarte mult sau ca săli de sport imense care consumă bani enorm de mulţi din resursa limitată pe care Ministerul Dezvoltării o are (…) Din păcate, lipsa de transparenţă la toate proiectele care au existat din fonduri de stat mă face să îmi pun foarte mari semne de întrebare (…) Nu ne mai permitem să facem proiecte ca să ne mulţumim colegii din partide”, a explicat Hellvig, subliniind că administraţiile publice trebuie să înţeleagă că s-a terminat cu accesul la banul public doar în interes politic.
El s-a arătat nemulţumit de faptul că în judeţul Suceava din 266 de proiecte 140 sunt în mediul privat, ceea ce, în opinia lui, administraţia locală s-a obişnuit să primească bani de la bugetul de stat fără să facă nimic.
‘Autorităţile locale trebuie să facă în aşa fel încât să aibă proiecte care să fie eligibile, să fie transparente şi să nu mai trăim momente în care să anunţăm public că am reuşit să atragem tot felul de bani de la bugetul de stat numai pentru că suntem vicepreşedinte într-un partid care se află la guvernare (…) Important e ce faci cu banii de la stat, îi foloseşti judicios sau o treime îi foloseşti pentru cetăţeni şi două treimi îi duci în altă parte la clientela politică (…) Responsabilitatea mea ca ministru ţine de a face în aşa fel încât să înceteze ceea ce s-a întâmplat între 2009 şi 2012. A fost un jaf public’, a spus Hellvig, precizând că investiţiile demarate justificat şi în stadiu avansat de execuţie vor fi finalizate.
Eduard Hellvig se află într-o vizită de lucru în judeţul Suceava şi a fost prezent la deschiderea oficială a celei de a XV-a ediţii a Târgului Bucovina Construct.