Departamentul american al Muncii a anunţat că economia americană a creat 115.000 de noi locuri de muncă în luna aprilie, mult mai puţine decât cele 200.000 aşteptate de analişti. Cu toate acestea, rata şomajului a scăzut în aprilie la 8,1% din populaţia activă, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna ianaurie 2009, când se situa la 7,8%. Rata şomajului în SUA a intrat pe o pantă descendentă începând din vara anului trecut, când se situa la 9,1%.
Sectorul privat a creat 130.000 de noi locuri de muncă în luna aprilie, în timp ce sectorul manufacturier a generat 16.000 de locuri de muncă. Ritmul de creştere a economiei americane a încetinit în primul trimestru al acestui an, potrivit unei prime estimări oficiale privind evoluţia Produsului Intern Brut publicată săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului. În perioada ianuarie-martie 2012 PIB-ul american a crescut cu 2,2% în ritm anual, după o creştere anuală de 3% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.
Aceste estimări preliminare, care vor fi revizuite de două ori de Departamentul american al Comerţului, sunt inferioare estimărilor analiştilor, care mizau pe o creştere de 2,5%. În pofida încetinirii ritmului de creştere, economia americană a crescut timp de 11 trimestre consecutive după ce recesiunea din 2007-2009 s-a încheiat în luna iunie 2009. Mulţi economişti prognozează că creşterea se va consolida în a doua jumătate a acestui an, deoarece situaţia de pe piaţa muncii va continua să se îmbunătăţească. (Sursa: Agerpres)