Unii zic că va costa peste un miliard de euro. Alții spun că vreo 600 de milioane. O dată, Biserica susține că toate costurile nu vor depăși 400 de milioane de euro, altă dată, 200 de milioane de euro. Adevărul e că nu contează! Important este de unde vin banii pentru noua construcție-gigant! Trebuie spus că, în primul rând, sunt virați direct de la bugetul de stat și de la bugetele locale! Guvernul, Primăria Generală și primăriile de sector au alimentat deja cu zeci de milioane de lei contul creat pentru ridicarea Catedralei. Apoi, pe lângă sumele necesare plății clericilor, Biserica Ortodoxă mai primește subvenții de la bugetul de stat. Indirect, banii vor avea aceeași destinație. Nimeni și nimic nu va putea vreodată să-mi explice de ce sute de milioane de euro se îngroapă în construcții de o utilitate discutabilă, cel puțin pe termen scurt, în timp ce țara, cu oameni din în ce mai săraci, s-a împrumutat pentru plata pensiilor și salariilor.
Biserica Ortodoxă Română este extrem de bogată, iar averea ei crește pe zi ce trece. Are clădiri, terenuri, păduri și numeroase afaceri. Legea face din România un adevărat paradis fiscal pentru businessurile cultelor religioase, iar asta se vede în bunăstarea afișată ostentativ de cler. Mai marii preoțimii trăiesc în adevărate palete și se plimbă în ultimele tipuri de mașini. Unde este smerenia, unde este mesajul divin?
Fără îndoială, averea Bisericii Ortodoxe Române este de ordinul miliardelor de euro. Cu un pic de efort, dacă tot crede că asta este menirea ei pe Pământ, își permite să ridice de una singură Catedrala Mântuirii Neamului. 
Se pot scrie cărți întregi despre banii pe care îi iau preoții pentru cununii, botezuri, înmormântări și despre tot felul de taxe pe care sunt obligați să le plătească enoriașii. Se poate pomeni și lipsa de omenie a unor prelați care cer chiar și de la cei ce nu au de unde să dea. Se poate vorbi chiar și despre corupție, nepotism sau evaziune fiscală în sânul Bisericii. Totuși, este doar o mică parte din adevăr. Biserica Ortodoxă Română patronează orfelinate, finanțează cantine sociale și oferă adăpost celor care au nevoie. Despre toate acestea se vorbește foarte puțin, dar reprezintă foarte mult. Pe Facebook, nu voi deveni niciodată prietenul Catedralei Mântuirii Neamului. În schimb, voi da mii de „like-uri” oricărui orfelinat, oricărui adăpost și oricărei cantine sociale care există datorită Bisericii Ortodoxe Române.