Aflat la studioul postului de televiziune naţional BNT, Borisov a spus că săptămâna trecută i-a trimis pe ministul finanţelor Simeon Diankov şi pe cel al economiei, energiei şi turismului Traicio Traikov în Rusia ca să informeze partea rusă că Sofia va plăti reactorul deja fabricat pentru şantierul de la Belene. ”Şi aşa am plătit deja două treimi din preţul lui, este mai bine să plătim şi restul şi să primim utilajul”, a spus Borisov, precizând că reactorul nu va fi instalat la Belene, aşa cum era prevăzut iniţial, ci la Kozlodui.
Noul utilaj va veni în locul celor patru reactoare oprite în perioada 2002-2006 la insistenţele Uniunii Europene, alăturându-se celor două reactoare active de la această centrală. Premierul bulgar a lăsat să se înţeleagă că deşi nu se poate spune încă dacă Bulgaria renunţă definitiv la proiectul Belene, este puţin probabil ca acesta să fie realizat, pentru că nu există nici un investitor.
Presa bulgară de vineri leagă evoluţia proiectelor nucleare ruso-bulgare de demisia ministrului economiei, energiei şi turismului Traicio Traikov, anunţată joi seară. Traikov era cel mai mare adversar al proiectului, considerându-l dezavantajos pentru Bulgaria. Ziarele îl citează pe liderul Uniunii Forţelor Democratice, Martin Dimotrov, care afirmă că demisia lui Traikov arată că forţele care au făcut lobby pentru interesele Rusiei în domeniul energiei au obţinut o victorie.
Comisia executivă a partidului GERB, la guvernare în Bulgaria, a aprobat joi seară demisiile ministrului economiei, energiei şi turismului Traicio Traikov şi a ministrului sănătăţii Stefan Konstantinov. Despre demisia lui Konstantinov se vorbea de două săptămâni, după o serie de dezvăluiri în presă conform cărora Ministerul Sănătăţii achiziţionează medicamente pentru spitalele din ţară la preţuri mult mai mari decât în unele ţări vecine. Potrivit unor publicaţii, medicamentele produse de compania bulgară Sofarma pot fi găsite în Turcia şi Grecia la un preţ mult mai mic decât preţul pe care îl plăteşte pentru ele Ministerul Sănătăţii de la Sofia. Konstantinov a fost cel de-al treilea ministru al sănătăţii după începerea mandatului guvernului Boiko Borisov. Primii doi miniştri au fost demişi din cauza eşecului în reforma din sănătate.
Demisia lui Traikov a venit însă ca o surpriză. Cel mai probabil motiv poate fi eşecul forumului de afaceri bulgaro-qatariot care a avut loc în capitala emiratului. Forumul a fost organizat miercuri, cu prilejul vizitei premierului bulgar Boiko Borisov la Doha. Cei peste 100 de oameni de afaceri bulgari care l-au însoţit pe premier au rămas însă surprinşi de faptul că niciunul dintre cei 500 de afacerişti qatarioţi invitaţi să participe la forum nu a venit. În acest fel, ministrul economiei Traicio Traikov a ajuns în situaţia absurdă de a face o declaraţie în limba engleză despre posibilităţile de investiţii oferite de Bulgaria în faţa unui public compus doar din oameni de afaceri bulgari.
Şedinţa conducerii partidului GERB a fost convocată de premierul Boiko Borisov la doar câteva ore după întoarcerea delegaţiei din Qatar. Cotidianul Standart scrie vineri că demisia lui Traikov a fost depusă în avion, în drumul spre Sofia. Potrivit publicaţiei Traikov şi-a asumat vina pentru eşecul din Qatar şi l-a informat pe premier că se va retrage din funcţie. (Sursa: Agerpres)