Noul reactor nuclear al Rusiei a fost dezvoltat în Belarus

Noul reactor nuclear al Rusiei a fost proiectat la Astraveţ, în Belarus, de către inginerii companiei ruse, Rosatom. Cu toate acestea, în momentul când trebuia conectat pentru a genera energie nucleară, inginerii au observat o problemă rară.

Conform documentelor interne ale companiei nucleare de stat din Rusia, experții au identificat o problemă: rășina pătrundea în circuitul primar, amenințând să blocheze elemente esențiale

Existau riscuri semnificative pentru barele de control și ansamblurile de combustibil. Acestea erau susceptibile să fie deteriorate sau sparte în cazul în care problema persista în momentul începerii fisiunii atomilor de uraniu. În cel mai grav scenariu, acumularea de rășină, responsabilă de reglarea purității apei care circulă prin canalele și conductele centralei, ar putea compromite controlul reactorului. Acest lucru ar crește riscul de topire.

La data de 25 februarie 2022, Rosatom a luat decizia de a suspenda temporar operațiunile unității sale din nord-vestul Belarusului, proaspăt încărcată cu combustibil. În acest fel a fost întârziat momentul lansării.

Cauza problemei nu a fost raportată

Potrivit Rosatom, s-au respectat protocoalele de siguranță, adoptându-se o abordare precaută prin suspendarea inițială a procesului de pornire a reactorului pentru a investiga incidentul. Cu toate acestea, consecința a fost reprezentată de întârzieri semnificative, care au pus în așteptare operațiunile comerciale cu peste un an.

Nimeni nu a aflat care a fost cauza contaminării, ea nefiind raportată autorităţilor internaţionale. Acest lucru este important deoarece ar putea ajuta inginerii să oprească aceeași problemă în timpul construcției altor reactoare de tipul VVER-1200.

Problema contaminării apei, anterior semnalată de serviciile de informații lituaniene, se înscrie într-un șir de dificultăți cu care s-a confruntat Rosatom în ultimii ani.

Aceste provocări include și probleme precum lipsa forței de muncă calificate, întârzieri în transport și livrări defectuoase. Aceste dificultăți au persistat și în urma conflictului lui Putin cu Ucraina, conform documentelor și interviurilor cu oficiali europeni, conform investigațiilor realizate de Bloomberg.

VVER-1200 va fi implementat atât în Turcia, cât și în Ungaria

Centrala din Belarus a fost recent pusă în funcțiune, dar problemele de la centrala Astraveț, situată aproape de Vilnius, au fost semnificative. Belarusul a servit ca un teren de testare pentru un nou tip de reactor dezvoltat de Rosatom, care urmează să fie exportat în întreaga lume. Unități asemănătoare, numite VVER-1200, vor fi activate în Bangladesh și Turcia în următorul an.

În pofida faptului că Rosatom rămâne cel mai mare furnizor global de combustibil și tehnologie nucleară, informațiile sugerează că restricțiile comerciale impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina ar putea să complice și mai mult abilitatea companiei de a gestiona proiectele sale internaționale de amploare. Ele aduc venituri importante Kremlinului.

Deși Rosatom nu este direct afectată de sancțiuni, indică faptul că măsurile comerciale ar putea afecta operațiunile sale. Cu toate acestea, Rosatom afirmă că nu a resimțit niciun impact semnificativ asupra activităților sale și că nu au existat modificări semnificative în strategia sa de achiziții.

Oprirea celei de-a doua unități a centralei Astraveț de către Rosatom a generat costuri semnificative de sute de milioane de dolari, inclusiv reparații și pierderi de venituri, potrivit oficialilor europeni. Acest incident a întârziat finalizarea unui proiect important pentru aliatul lui Putin, Lukașenko. Inaugurarea primei unități a avut loc înainte de finalizarea tuturor sarcinilor, iar în lunile următoare, unitatea a fost întreruptă periodic pentru întreținere, conform documentelor.

Declarațiile reprezentanților companiei

Sub protecția anonimatului, oficialii europeni manifestă îngrijorare cu privire la aptitudinile Rosatom de a gestiona proiectul. Ei indică posibilitatea ca compania să încerce să economisească în privința volumului de muncă.

„În calitate de furnizor responsabil, ne străduim în mod constant să ne asigurăm că toate problemele sunt abordate în mod corespunzător înainte ca centrala să fie conectată la reţea şi predată clientului. (…)

Nu au existat defecţiuni majore ale echipamentelor sau abateri semnificative ale oricăror parametri dincolo de limitele de siguranţă controlate. Toate problemele minore inevitabile în contextul construcţiei de noi centrale nucleare, ca peste tot în lume, au fost rezolvate în timpul diferitelor etape de punere în funcţiune şi nu au avut niciun impact asupra programului. (…)

Lucrăm îndeaproape cu AIEA, WANO, experţii internaţionali în domeniul securităţii nucleare, autorităţile de reglementare independente şi operatorii de centrale pentru a ne asigura că toate reactoarele noastre îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranţă. (…)

Negăm în mod categoric orice speculaţii despre incidente neraportate care ar putea compromite siguranţa şi integritatea operaţională a reactoarelor noastre, a declarat compania, pentru Bloomberg.

Rosatom este o companie respectată

Rosatom se bucură de o reputație solidă în ceea ce privește credibilitatea tehnică și științifică. În general, compania livrează proiectele la timp și în limitele bugetului. VVER-1200, cunoscut și sub numele de reactor de Generația 3+.

El este cel mai bine vândut reactor din lume, cu comenzi în China, Egipt, Ungaria, India și Rusia. Proiectat cu mai multe straturi pasive de sisteme de siguranță, reactorul VVER-1200 face practic imposibilă o topire similară celei de la Cernobîl din 1986.