În jurul orei 18.30, moneda naţională se tranzacţiona la 4,385/euro şi părea că se stabilizează la peste 4,38/euro. Dacă va rămâne şi mâine în această zonă, înseamnă că vom avea un nou maxim absolut la referinţa BNR.
Cea mai mare valoare a euro la cursul BNR datează din 30 iunie 2010, de 4,3688 lei, iar a doua cea mai mare valoare din istorie a fost atinsă azi, când BNR a anunţat un curs de 3,6672 lei.
Traderii spun că interesul extrem de scăzut pentru leu este principalul motiv pentru care leul se mişcă decorelat faţă de regiune, în prezent pierzând momentul de a se aprecia odată cu aceasta.
„Lipsă totală de interes pentru leu. Dacă la sfârşitul anului trecut volumele din piaţa leului erau de 5-7 ori mai mici decât cele din piaţa zlotului, acum au ajuns să fie de 15-20 de ori mai mici. Nimeni nu ar mai lua leul din cauza dobânzilor foarte mici pe care le oferă. De exemplu Robor a ajuns în premieră sub Libor. În plus, mai avem şi an electoral, este şi o perioadă în care se repatriază profituri, iar importurile mai mari nu sunt compensate de influxuri de capital. Piaţa e aproape moartă” a explicat un trader pentru Capital.
Pe o piaţă aproape moartă, cursul poate urca lejer către niveluri mai ridicate doar pe baza unor ordine mici de cumpărare.

Citiţi şi: Îngrijorare: Cursul euro atinge a doua cea mai mare valoare din istorie, de 4,3672 lei