Acțiunile US Airways s-au prăbușit cu 11,35%, până la 7,89 dolari, pe bursa din New York (NYSE – New York Stock Exchange). De asemenea, acțiunile United Continental Holdings au picat cu 9,11%, până la 21,24 dolari, în vreme ce titlurile Delta Airlines au scăzut cu 7,2%, până la 10,05 dolari.
Prețul petrolului a urcat ieri pe bursa de mărfuri din New York (NYMEX) cu peste 2,5 dolari, până la 105,84 dolari/baril, cel mai înalt nivel din ultimele 9 luni, din mai 2011 încoace. Creșterile consistente ale cotațiilor la petrol au urmat știrilor de luni când Iranul a sistat exporturile de țiței către companiile din Marea Britanie și Franța, acționând astfel înainte unui embargo pe care Uniunea Europeană vrea să aplice din luna iulie pentru petrolul iranian.
Combustibilul de zbor reprezintă unul din cele mai mari costuri pentru companiile aeriene. US Airways, care își ajustează consumul pentru a compensa șocurile, este cea mai vulnerabilă în raport cu rivalii săi, a spus un analist de specialitate pentru Morningstar.
Companiile din industria aeriană se luptă din greu să-și mențină stabilitatea  după ani un declin de ani la rând care a fost amplificat de prețurile volatile ale combustibililor.
În Europa, deși e afectată pe lângă petrol de greva controlorilor de traffic din Frankfurt, cel mai mare aeroport din Germania, Lufthansa a scăzut pe bursă cu doar 1,65%, până la 10,76 euro. De asemenea, acțiunile Air France-KLM au scăzut cu doar 2,61%, până la 4,706 euro.