Creşterea preţului petrolului la peste 73 de dolari săptămâna aceasta, maximul anului 2009, a fost cauzată de acţiunile unui broker care a plasat, prin tranzacţii neautorizate, investiţii masive pe piaţa petrolului Brent, potrivit cotidianului britanic „Financial Times”.

Tranzacţiile brokerului au adus o pierdere de 10 milioane de dolari (7 milioane de euro) companiei PVM Oil Associates, care a anunţat autorităţile britanice pentru reglementarea sectorului financiar. Cotaţia petrolului a crescut, marţi, cu peste 2 dolari, la 73,5 dolari pe baril, cel mai ridicat preţ înregistrat în 2009, fără ca specialiştii să poată explica evoluţia.

Marţi, într-o singură oră au fost tranzacţionate contracte futures pentru ţiţei Brent totalizând peste 16 milioane de barili, mai mult decât dublul producţiei zilnice a Arabiei Saudite. Preţul ţiţeiului a coborât, joi, până la 66,5 dolari pe baril, cu 10% mai puţin faţă de marţi.

„Financial Times” l-a identificat pe brokerul respectiv în persoana lui Steve Perkins, însă informaţia nu a fost confirmată de PVM.

Preţul petrolului a stagnat, în prima parte a şedinţei de vineri, sub nivelul de 67 de dolari pe baril, după ce a căzut cu aproape 4% peste noapte, afectat de datele privind şomajul din Statele Unite şi Europa, care au determinat noi temeri privind starea economiei mondiale şi cererea de energie.

SURSA: Mediafax