“Peste 90% dintre companiile intrate în insolvenţă riscă falimentul din cauza unei multitudini de factori. Acestea ori ajung prea târziu şi nu mai au piaţă, ori consumul intern este foarte scăzut. De asemenea, sunt arierate în România şi acestea determină intrarea în faliment a companiilor, dar şi accesarea creditelor este o problemă. Practic, acum nu se poate obţine un credit pentru societăţile care îşi desfăşoară activitatea normal, ce să mai vorbim de cele aflate în insolvenţă”, a explicat preşedintele UNPIR.
Potrivit acestuia, falimentul este “o mare nenorocire din cauza pieţei în nemişcare”.
“Falimentul înseamnă că societatea intră în lichidare, se lichidează active, fie imobiliare, fie mobiliare. Din păcate, piaţa imobiliară este jalnică, nu poţi vinde nimic, la niciun preţ, iar active mobiliare, gen utilaje, echipamente second hand, de acum 5-10 sau 15 ani este, de asemenea, foarte greu să vinzi ceva”, a explicat Stănescu.
Din acest motiv, reprezentantul UNPIR consideră că societăţile, inclusiv băncile, ar trebui să se orienteze către redresarea şi reorganizarea societăţilor, înainte de a apela la insolvenţă pentru a evita de fapt falimentul.
“Cea mai bună metodă pentru redresare este restructurarea în afara instanţelor şi nu insolvenţa”, a adăugat preşedintele UNPIR.
Conform datelor UNPIR, în acest an se vor înregistra peste 20.000 de cazuri noi de insolvenţă, pe rolul instanţelor de judecată existând, până la 30 iunie 2010, în jur de 34.000 de dosare.
SURSA: Agerpres