El a explicat că acest risc este în scădere faţă de precedentul Raport asupra stabilităţii financiare datorită deciziei Curţii Constituţionale luată cu privire la Legea dării în plată.

"Principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare s-au diminuat, atât ca număr, cât şi ca intensitate. Principalul risc este de natură externă, respectiv riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente, generat de incertitudinile privind creşterea economică la nivel global, starea sistemului financiar internaţional şi accentuarea tensiunilor geopolitice. Acest risc este unul ridicat şi în creştere faţă de precedentul raport", a precizat Voinea.

Comparativ cu raportul precedent, BNR a eliminat "riscul sistemic sever", care, în aprilie 2016, era reprezentat de iniţiativele legislative cu impact asupra sistemului bancar, respectiv Legea dării în plată şi Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.

Viceguvernatorul BNR a menţionat că acest risc rămâne unul ridicat, dar este în scădere faţă de raportul precedent, având în vedere că ambele legi au fost contestate la Curtea Constituţională, iar Legea dării în plată a fost chiar modificată, în sensul în care cazurile se judecă individual, iar darea în plată se poate aplica doar în cazuri excepţionale, stabilite în instanţă.

"Decizia Curţii Constituţionale reduce semnificativ riscul privind cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar: Legea nr. 77/2016 privind darea în plată (…) se poate aplica doar în cazuri excepţionale, în care au intervenit circumstanţe neprevăzute; simpla scădere a valorii bunului imobiliar nu poate fi un motiv pentru darea în plată; cazurile trebuie judecate individual, iar instanţa va decide dacă în fiecare caz în parte au fost circumstanţe excepţionale. Banca Naţională a României a susţinut în permanenţă că Legea dării în plată ar trebui să diferenţieze între cei care nu mai pot să plătească (cazuri sociale) – pentru care o soluţie trebuie identificată – şi cei care nu mai vor să plătească", a explicat Voinea.

La capitolul riscuri moderate, BNR a identificat incertitudinile privind construcţia bugetară şi riscurile provenind din provocările cu care se confruntă spaţiul comunitar (Brexit, criza imigranţilor, datoriile suverane etc.). (Sursa: Agerpres)