"Am convenit să menţinem prezenţa misiunii noastre Resolute Support pe durata lui 2016", a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, unde s-au reunit până miercuri miniştrii de externe ai Alianţei. 

"Aceasta reprezintă aproximativ 12.000 de soldaţi şi salut angajamentul aliaţilor şi partenerilor de a menţine nivelul trupelor, precum şi contribuţiile lor", a afirmat Stoltenberg. 

"Suntem prezenţi în Afganistan pentru a împiedica faptul ca această ţară să devină un refugiu pentru teroriştii internaţionali. Aceasta este de altfel în interesul nostru propriu", a subliniat secretarul general al NATO. 

NATO a finalizat în decembrie 2014 misiunea de luptă ISAF în Afganistan şi a încredinţat armatei şi poliţiei afgane deplina responsabilitate a securităţii ţării. Misiunea Resolute Support este una de consiliere şi pregătire a armatei afgane şi la aceasta participă circa 12.500 de militari, dintre care 9.800 sunt americani. 

Potrivit lui Stoltenberg, Statele Unite vor furniza aproape 7.000 de militari pentru această misiune în 2016, iar ceilalţi membri ai NATO şi parteneri vor asigura restul trupelor. 

Membrii NATO au făcut şi o primă analiză asupra finanţării forţelor afgane în perioada 2018-2020. Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a apreciat că ar fi nevoie de 4 miliarde de dolari pe trei ani, din care cel puţin un miliard ar trebui să provină din ţările membre NATO, potrivit unei surse diplomatice.

Sursa: Agerpres