Marşul "Pentru o nouă Republică ungară!" a fost organizat pe Facebook de două grupuri implicate în organizarea altor două demonstraţii – "100.000 împotriva taxării Internetului" şi "60.000 pentru pensii private".

Organizatorii au invitat ungurii să participe la marşul pentru "libertate, egalitate civică, egalitate în împărţirea poverii şi independenţă" – toate simboluri ale unei republici care, în opinia lor, a fost eliminată de către Guvernul condus de către Viktor Orban.

Zoltan Kesz, candidatul care a obţinut mandatul în urma alegerilor de la Veszprem prin care Fidesz a pierdut majoritatea de două treimi în Parlament, l-a catalogat pe Orban "dictator", acuzându-l că îndreaptă Ungaria către Rusia.

Organizatorii au anunţat că intenţionează să demareze 19 iniţiative de referendum, vizând să "destructureze sistemul" şi regimul Orban.

În opinia unui avocat internaţional, Tamas Lattmann, referendumul este necesar deoarece regimul actual face rău Ungariei, economiei şi poporului, interzicându-le o şansă la dezvoltarea socială.

Referendumul va viza lupta împotriva corupţiei, obiective economice, educaţionale şi sociale, declararea averilor "reale" ale politicienilor, eliminarea monopolului de stat asupra tutunului, desecretizarea unor investiţii cheie şi "eliberarea" autostrăzilor.

Pe de altă parte, poliţia a arestat un bărbat pentru "comportament zgomotos" în timpul unui discurs susţinut de către Orban la Muzeul Naţional, în cadrul evenimentelor oficiale organizate pentru sărbătorirea Revoluţiei de la 1848. Poliţia a refuzat să ofere orice detalii.

O bătaie pare că a avut loc la faţa locului, un bărbat a fost lovit la nivelul feţei, iar altul a fost văzut atacând un jurnalist care filma.

În timpul discursurilor susţinute la muzeu de către premier şi primarul Budapestei Istvan Tarlos, un grup de protestatari a încercat să acopere vorbitorii, într-un vacarm de fluiere şi trompete şi a strigat sloganuri antiguvernamentale.

Pe de altă parte, 15 martie nu este o sărbătoare a libertăţii presei în 2015, ci o zi a "oprimării presei", a denunţat Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliţiei de Stânga DK, opoziţie, la evenimentul organizat de formaţiune pentru marcarea Revoluţiei de la 1848.

Gyurcsany a precizat că se referea la noua structură a programului televiziunii publice lansate în aceeaşi dimineaţă, denunţând lansarea unei "televiziuni de partid a minciunii".

În opinia sa, problema nu este finanţarea ei din fonduri publice, ci încălcarea "tuturor normelor decenţei umane", apreciind că postul naţional va deveni "un canal de minciuni şi lipsă de umanitate, în serviciul unei puteri autoservite care degradează naţiunea". El le-a cerut participanţilor la eveniment să continue lupta împotriva "regimului actual" şi să-şi reia ţara înapoi.