Pentru a te bucura de splendoarea Deltei, cea mai bună soluție este să-ți lași mașina în Tulcea, să te îmbarci pe un vas și să-ti petreci câteva zile în Sulina. Pentru a ajunge în orașul- port singura variantă este pe apă. Cel mai ieftin transport din Tulcea în Sulina este de 46 de lei pentru o persoană, dar trebuie să vă înarmați cu răbdare deoarece cursa va dura 4 ore. În timp ce deplasarea cu o navă rapidă durează o oră şi jumătate,însă costul este mai mare de circa 70 de lei pentru o persoană.

Odată ajuns în Sulina, trebuie să îți rezervi cel puțin trei zile pentru a vizita Delta, în timp ce localnicii îți recomandă să-ți aloci cel puțin o săptămână pentru a vedea împrejurimile. Cea mai bună perioadă pentru a vizita locurile este în intervalul 15 mai-15 iulie, deoarecea toată vegetația este verde, iar nuferii sunt înfloriți în toată splendoarea lor. În condiţiile în care localnicii trăiesc din turism, cazarea şi plimbările au preţuri mai piperate în sezon. Însă și în extrasezon turiștii vin în Deltă fiindcă nu mai au parte de aglomeraţie, găsesc cazări mai ieftine, vremea este plăcută și nu mai au parte de țânțari. În această perioasă îți poți rezerva o cameră începând cu 50-60 de lei pe noapte, în timp ce în sezon prețurile sunt duble.Totodată în extrasezon plaja este liberă, și puteți avea parte fără probleme de multă intimitate.

Călătoriile prin Deltă, de neuitat

În micul oraş din Deltă, nu au mai rămas multe lucruri de facut. Daca în anii ’80-‘90 industria piscicola era infloritoare şi toţi localnicii aveau locuri de munca, acum au mai ramas doar 3.000 de locuitori care supravieţuiesc din turism şi agricultura. În prezent, Sulina este un punct de atracţie pentru turiştii din toata lumea. Ei vin aici sa vadă unicitatea celei mai frumoase Delte din lume.

Cele mai frumoase lucruri pe care le poți face în Deltă sunt excursiile cu bărcile din Sulina. Pe malul Sulinei găsiți multe pancarde în care sunt afișate ofertele celor care vor să vă plimbe cu barca. Prețurile pornesc de la 35 de lei de persoană pentru o plimbare scurtă , și pot ajunge la 50-60 de lei de persoană pentru o excursie de o zi pentru un traseu prestabilit. Unul dintre cele mai frumoase trasee este Canalul Cardon- Canalul Bărbosu- Grindul Șchiopu- Satul Cardon- Pădurea Letea și traversarea prin Golful Musura. Pădurea Letea, fără doar și poate este unul dintre cele mai frumoase locuri din țară deoarece este singura rezervație natural din Europa unde caii circulă liber. Pădurea este amplasată în comuna C.A. Rosetti. Această comună, înconjurată doar de apă, este alcătuită din cinci sate: C.A. Rosetti, Cardon, Letea, Periprava and Sfiştofca. În Letea se află şi pădurea cu aceleaşi nume, care este o arie protejată de interes naţională. Ea începe din nordul satului Letea și se întinde pe o suprafață de peste 5.200 de hectare, din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire. Aici este singurul loc din Europa unde circa 3.000 de cai se plimbă în libertate.

Pentru a afla mai multe detalii despre locurile pe care ajungeți să le vizitați, este de preferat să apelați la servicile unui ghid specializat. Un exemplu este Lucian Pamfil, zis și căpitanul Nemmo. El are 59 de ani și de mai bine de 20 de ani plimbă turiștii prin Delta Dunării. S-a stabilit aici pentru că s-a îndrăgostit de  flora, fauna și oamenii din Deltă. Deși provine din Brașov, el spune că în Deltă s-a născut pentru a doua oară și nu ar mai părăsi acest loc pentru nimic în lume. Anual, în fiecare sezon, căpitanul Nemmo reușește să plimbe, dar să și distreze turiștii care ajung pe cele două bărci pe care le deţine.

Istoricul orașului Sulina

Sulina este un oraș și un port liber în județul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră. Are o populație de 3.663 de locuitori. Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Sulina ar putea avea circa 2700 de ani vechime, ceea ce ar plasa-o între cele mai vechi așezări din România.