TVA zero pentru tranzacţiile imobiliare, publicitate şi materii prime în agricultură sunt măsuri asumate public de Liviu Dragnea. „Tot de la 1 martie se vor publica caietele de sarcini pentru începerea programului de construire a locuinţelor pentru tineri, cu primul calup de 500. (…) Tot la 1 martie, începe plata subvenţiilor în agricultură“, a promis preşedintele PSD, după câştigarea alegerilor.

La nici o săptămână distanţă, aplicarea acestor măsuri este incertădin multe puncte de vedere. Preşedintele PSD a depus o lege în Parlament care prevede TVA zero pentru locuinte şi construcţii destinate oamenilor nevoiaşi, servicii din agricultură, difuzarede publicitate prin mass-media, dar şi majorarea plafonului până la care firmele sunt scutite de TVA de la 65.000 la 88.500 euro. Însă nu există termen de aplicare, deşi programul de guvernare promite altceva.

Legea pentru modificarea noului Cod fiscal, depusă de Liviu Dragnea la Senat, prevede „aplicarea cotei zero TVA“ pentru livrarea de locuințe de către persoane fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietatesau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Cu dedicaţie pentru partide

Consultantul fiscal Gabriel Biriş,fost secretar de stat în ministerul de Finanţe, a explicat pentru Capital că aceste promisiuni contravin legilor europene şi că, dacă vor fi aplicate, România riscă declanşarea unei proceduri de infrignment. „Directiva europeană pentru TVA interzice clar reducerea cotei sub 5%. Iar vânzarea sau cumpărarea de locuinţe, dar şi publicitatea nu sunt incluse pe lista din anexa 3 a Directivei europene pe TVA. De altfel, cea din urmă este propusă cu dedicaţie pentru partide. Respectiv între firme TVA este neutru atâta timp cât se poate deduce şi recupera. Însă partidele nu pot deduce TVA. Astfel, în campaniile electorale costurile scad substanţial în cazul contractelor cu mass-media“, a explicat Gabriel Biriş. Totodată, reducerea TVA la zero la materiile prime, este interzisă. TVA în acest caz este de 9% şi nu poate scădea sub 5%“, a explicat Biriş. În cazul
serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media se aplică cota redusă de TVA de 0%, „în vederea stimulării acestui sector de activitate“, potrivit proiectului de lege depus de Liviu Dragnea la Senat.

Programul de guvernare al PSD contrazice directiva europeană, însă. „Numărul taxelor în România nu va fi mai mare de 50. Una dintre taxele indirecte este TVA-ul. Trebuie știut că în Uniunea Europeană este permisă folosirea a trei cote de TVA. În afara cotei generale mai sunt permise alte două cote mai mici, dar și cota 0%“, se regăseşte în document.

Eliminarea TVA este propusă şi pentru „livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol“, aşa cum se arată în iniţiativa legislativă. „Pentru susţinerea agriculturii, se propune reducerea de la 9% în prezent, la 0% a cotei de TVA pentru cele mai importante inputuri (…) Măsura va contribui la reducerea rambursărilor de TVA datorat în principal aplicării taxarii inverse pentru livrarea unor produse agricole şi îmbunătăţirea fluxurilor financiare în acest sector“, spune liderul PSD, în expunerea de motive.

Codul fiscal al urma să fie modificat şi pentru majorarea plafonului de scutire până la care micile întreprinderi nu au obligaţia plăţii TVA de la 220.000 lei (65.000 euro la cursul la data aderării) la 300.000 de lei (88.500 euro la cursul de la data aderării), mai prevede proiectul de lege.