Până la introducerea oficială a tarifelor va exista o perioadă în care grupurile industriale şi companiile îşi vor prezenta obiecţiile, susţin sursele.

Astfel, va exista o diferenţă considerabilă faţă de implementarea rapidă a tarifelor impuse la importurile SUA de oţel şi aluminiu, care vor intra în vigoare la 23 martie, după 15 zile de la data semnării proclamaţiei de către Donald Trump.

Amânarea ar oferi timp pentru negocieri cu Beijingul pentru a rezolva problemele comerciale legate de investigaţia demarată în august de autorităţile de la Washington legată de presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală de către China, în baza secţiunii 301 a Legii comerţului din 1974. Autorităţile chineze au ameninţat că vor recurge la represalii.

China înregistrează un excedent comercial de 375 miliarde de dolari pe relaţia cu SUA, iar administraţia Trump face presiuni pentru reducerea excedentului.

Washingtonul este îngrijorat din cauza sistemului „întreprinderilor mixte” (joint-ventures) impus de Beijing firmelor americane: în schimbul accesului la piaţa chineză, aceste firme ar fi obligate să transmită partenerilor locali o parte din cunoştinţele lor tehnologice.

„China nu vrea să vadă un excedent comercial ridicat pe relaţia cu SUA”, a afirmat marţi premierul chinez Li Keqiang, adăugând că speră ca Washingtonul să atenueze restricţiile la exporturile de înaltă tehnologie către China.