Şefii deconcentratelor vor rămâne pe funcţii după ce Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care le dă acestora dreptul de a intra în corpul funcţionarilor publici şi a continua să conducă structurile guvernamentale.

Proiectul de lege trebuie aprobat de Parlament până la 27 februarie, dată la care expiră termenul de 45 zile de la publicarea motivării Curţii Constituţionale care declara respinse două acte normative ale Guvernului privind numirile pe post a şefilor de deconcentrate.
„Prin acest act normativ Guvernul transpune în legislaţie decizia CCR. Se pune accent pe dimensiunea de funcţionar public a celui care exercită acte de putere publică. Cel care exercită acte de putere publică, prin avizul ANFP este promovat în funcţie de conducere cu caractertemporar, până la organizarea concursului. Promovarea se face dacă sunt îndeplinite condiţii de vechime şi studii”, a spus Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Astfel, prin noul act normativ se dă dreptul celor care deţin acum funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi publice să devină funcţionari publici. Actul normativ prevede că pot obţine aviz de la ANFP cei care desfăşoară activităţi care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, ceea ce se aplică şefilor de deconcentrate.

După ce primesc avizul, aceştia vor fi numiţi pe o perioadă de şase luni la conducerea unităţii pe care o conduce acum. Pentru acest lucru însă trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă studii de specialitate şi vechime de el puţin cinci ani în administraţia publică. În maxim şase luni de la numirea temporară pe post, vor trebui organizate concursuri pentru numirea definitivă pe post.

Şefii deconcentratelor care au fost înlăturaţi de la conducere anul trecut şi care au câştigat în instanţă dreptul de a reveni pe post, vor trebui să îşi preia activitatea.

Ce sunt deconcentratele

Deconcentratele sunt toate structurile de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, care nu sunt descentralizate administrativ şi financiar şi sunt subordonate ministerelor şi celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, fiind prevăzute în cuprinsul actelor normative în vigoare care le reglementează organizarea şi funcţionarea. Este vorba, spre exemplu, de Oficii de Protecţie a Consumatorilor, Casele de Sănătate, Garda Financiară direcţiile Apelor Române, etc.