CITEŞTE ŞI

Eveniment

Preşedintele ANAF a declarat că nu îşi dă demisia: "doresc sã fiu demis din funcție"

Autor: |

Preşedintele ANAF. Gelu Diaconu, a trimis presei o declaraţie în care anunţă că nu va da curs solicitării de a demisiona din funcţie. Redăm mai jos, integral, comunicatul trimis de şeful Fiscului.

”Dupã cum cunoaşteţi, ieri, mi s-au adus la cunoştinţã învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Țuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea fãptuitorului.

Menţionez faptul cã am solicitat sã fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.

Singura acuzaţie care mi se aduce atât mie cât şi vicepreşedintelui ANAF este aceea cã am emis douã circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice cã anomalia prevãzutã în Codul Fiscal a fãcut ca aplicaţia informaticã sã trimitã decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii.

Am aflat cu stupoare cã domnul procuror Țuluş apreciazã cã am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plãtit parinţii copiilor şi bãtrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade.

În plus, reamintesc faptul cã solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme.

De asemenea, reprezentaţi ai instituţiilor care au propria Casã de Sãnãtate pentru Ordine Publicã, Siguranţã Naţionalã şi Autoritãţi Judecãtoreşti mi-au atras atenţia în mod imperativ cã, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajaţii acestora sã fie desconspiratã, în relaţia cu Fiscul.

Revenind la logica kafkianã a organului de cercetare penalã, opinia publicã trebuie sã ştie cã acesta considerã cã nu trebuia sã suspendãm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu existã un temei legal, fãcând totodatã o banalã confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţã şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului.

Și, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe aceastã cale opinia publicã ca Direcţia Antifraudã  a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de cãtre aceastã grupare.


Totodatã, trebuie ştiut şi faptul cã în aceeaşi perioadã exista pe procedura de avizare în MFP, care are drept de iniţiativã legislativã şi nu ANAF, aşa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sã rezolve aceastã anomalie fiscalã.

Subliniez faptul cã în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracţional vizat de procurori.

Astãzi, şi în zilele urmãtoare, lucrez împreunã cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public.

În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez cã nu îi voi da curs întrucât doresc sã fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva sã-şi asume consecinţele acestei mãsuri.

Atrag atenţia tuturor factorilor de decizie, informând totodatã cetãţenii, cã ANAF se aflã în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia cãreia i se datoreazã în proporţie de peste 70% relaxarea fiscalã şi stabilitatea macrobugetarã a statului român.

Acţiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei instituţii vitale pentru statul român care trebuie sã finalizeze urmãtoarele actiuni, în aceastã perioadã:

- reaşezarea portofoliului de administrare în zona contribuabililor mari şi mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor;
- reaşezarea personalului pe funcţii de conducere şi execuţie;
- stabilizarea infrastructurii IT din domeniul fiscal şi vamal, aflatã la limita colapsului, pânã la finalizarea proiectului de modernizare desfãşurat cu Banca Mondialã, urmând sã fie luate decizii majore referitoare la rezolvarea acestei situaţii;
- operaţionalizarea la capacitate maximã, dupã inventarierea celor 18.000 de hotãrâri judecãtoreşti penale de pus în aplicare, a noii structuri de executãri silite cazuri speciale, pentru a rezolva o problemã intens dezbãtutã;
- menţinerea presiunii pe creşterea conformãrii fiscale, prin derularea şi programarea acţiunilor Direcţiei Antifraudã, în domeniile stabilite în strategia asumatã de mine şi echipa de conducere;


Consider cã este inacceptabil ca, fie din rea credinţã, neştiinţã sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF sã poatã fi destabilizatã, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economicã a României.

Cu toate acestea, tocmai pentru cã nu confund instituţiile cu oamenii, şi nici pe mine cu ANAF, am încredere ca CSM şi DNA vor urmãri cu atenţie deosebitã rezolvarea cu celeritate şi în deplinã legalitate a dosarului în care am fost implicat într-o manierã ce poate fi asimilatã unui adevãrat abuz.” - Gelu Ștefan Diaconu, preşedinte ANAF

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DCNews

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro
loading...