'România a greşit că s-a declarat în criză în 2010, pentru că este mult în urma Americii şi a ţărilor din Uniunea Europeană. România este cu 50 de ani în urma Statelor Unite şi a celorlalţi membrii occidentali ai Uniunii Europene. În România, nu erau motive să se spună că s-a declanşat criza, pentru că economia avea loc să crească, însă când s-a anunţat că este criză, totul s-a oprit. Când întrebam ce se întâmplă, oamenii răspundeau că aşteaptă să treacă criza', a spus Omer Susli.

Acesta a arătat că băncile au greşit şi ele atunci când n-au mai dat credite companiilor, de teama crizei financiare, după care s-a intrat într-un cerc vicios, fiind cauzată o blocare a economiei.

'Băncile comerciale din România au greşit, când au luat decizia să nu mai dea credite firmelor şi acestea au fost lipsite de capital, tocmai într-un moment când aveau nevoie de bani ca să se poată dezvolta. Multe erau la început, altele în dezvoltare, dar fără credite, economia a rămas pe loc. Şi Banca Naţională a greşit că n-a lăsat băncile să mai dea aşa multe credite. În Turcia, Banca Centrală se ocupă de politici monetare, nu de băncile comerciale. Un alt organism supraveghează la noi băncile, iar dacă o bancă are probleme este preluată imediat de stat, care schimbă şi managementul', a explicat Susli.

Oficialul WTBC a arătat, pe de altă parte, că băncile turceşti s-au abţinut să mai vină în România, după falimentul Băncii Turco-Române.

'Intrarea în faliment a Băncii Turco-Române, într-un timp scurt, i-a speriat pe investitori şi pe bancherii turci, care au renunţat la a mai deschide noi bănci. Eu ca investitor turc pot spune că nu am considerat niciodată că România este în criză, pentru că am putut continua afacerile şi chiar am preluat magazinele Praktiker de la nemţi şi s-a văzut că acestea chiar au fost organizate nemţeşte. Chiar dacă au fost şi greşeli de management nu m-a deranjat, pentru că a existat spaţiu de acţiune pentru mine, am putut să îmbunătăţesc ceea ce am găsit. Deci eu nu consider că România este în criză', a arătat omul de afaceri turc.

Casa de Insolvenţă Transilvania a organizat, joi, a doua ediţie a Conferinţei internaţionale cu tema 'Restructurarea – o măsură de însănătoşire a companiilor', la care au participat avocaţi, bancheri, reprezentanţi ai companiilor şi antreprenori din România şi străinătate.

SURSA: Agerpres