Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro

Citiți și: Cum primește mediul de afaceri promisiunile guvernului PSD

Omul de afaceri spune, într-un interviu acordat Capital, că de la Guvernul Grindeanu are aceleași așteptări pe care le-a avut de la fiecare garniture guvernamentală care s-a succedat la conducerea României, și anume, “un mediu stabil, predictibil, corect cu cei care investesc în oameni, tehnologie și economie și își plătesc taxele”. “Nu ne dorim nimic special sau ieșit din comun, ci doar coerență decizională și viziune economică și fiscală”,  a spus președintele Alexandrion Grup România.

 

Capital: Care credeți că va fi impactul creșterii salariului minim și cum afectează businessul pe care îl detineți și conduceți?
Nawaf Salameh:
Pentru Alexandrion Grup România modificările salariale prevăzute la plafonul salariului minim brut, pentru că la brut se referă proiectul de hotărâre de guvern inițiat pe 5 ianuarie 2017, acestea nu sunt neapărat relevante – politica noastră salarială este să oferim condiții bune fiecărui angajat, prin urmare avem salarii peste media oferită în piață, pentru majoritatea tipurilor de activități din companie. Firește că din punctul de vedere al angajatorului este important să-și poată fideliza angajații și să suporte o creștere a salariului minim, mai ales dacă are o pondere mare a salariaților pe acest palier. La fel de important cred că este să ne raportăm la cifrele pe care deja le cunoaștem – cea mai mare pondere a angajaților cu salariu minim brut este într-adevăr în mediul privat – în 2015 în România în mediul privat erau încadrați cu salariu minim brut peste 1,1 milioane persoane, în timp ce la stat, doar aproximativ 40.000. Vom putea evalua impactul unei astfel de măsuri după publicarea în Monitorul Oficial și după ce va fi implementată o perioadă rezonabilă de timp pentru a putea lua în calcul efectele.

Capital: Ce așteptări aveți de la noul Guvern?
Nawaf Salameh:
Alexandrion este un business de familie solid, cu tradiție, cu experiența multor ani în care am construit afacerea, fără să ne gândim la contextul politic, ci doar la condițiile economice. Așteptările pe care le avem de la noul executiv sunt aceleași pe care le-am avut la fiecare garnitură guvernamentală care s-a succedat la conducerea României de când avem această afacere – ne dorim un mediu stabil, predictibil, corect cu cei care investesc în oameni, tehnologie și economie și își plătesc taxele. Nu ne dorim nimic special sau ieșit din comun, ci doar coerență decizională și viziune economică și fiscală.

Capital: Enumerați 5 priorități pe care le considerați necesare sectorului în care activați și care ar trebui implementate în decursul acestui an?
Nawaf Salameh:
Nu știu dacă am neapărat cinci priorități sau dacă toate pot fi implementate într-un singur an – pentru multe dintre ele am așteptat deja ani buni – nu spun că o implementare rapidă nu ar fi excelentă, dar trebuie să fim și realiști. Pentru noi, pentru producătorii de băuturi spirtoase, sunt foarte importante, cum v-am spus, predictibilitatea, coerența și stabilitatea, precum și adecvarea la niște realități pe care ne străduim să le aducem la cunoștința factorilor de decizie, mai ales atunci când preiau mandate noi în executiv.

Una din prioritățile noastre este reglementarea unei piețe dominate de vânzări ilegale, nefiscalizate și de produse neconforme, disimulate sub diverse nume de băuturi tradiționale sau artizanale, provenite din surse neverificate. Aici aș dori să amintesc faptul că militez pentru trecerea vânzării spirtului sanitar din supermarket în farmacii, pentru o vânzare controlată. Dincolo de colectarea unui volum semnificativ în taxe odată cu reglementarea acestei piețe, un aspect important este controlul pe care este imperios necesar să-l avem asupra calității produselor consumate de concetățenii noștri. Trebuie să cunoaștem originea băuturilor, din ce anume sunt preparate, cum se păstrează și nu, nu le cumpărăm de la marginea unei șosele după ce au fost ținute în soare în recipiente de plastic. Asupra acestui aspect ce ține de sănătatea publică sunt decis să insist pentru că oamenii trebuie să fie în siguranță și să aibă acces la o băutură corect fabricată. Nu este pentru prima dată când mă pronunț asupra acestui subiect al calității – pur și simplu nu vreau să mai citesc în ziare despre oameni care se îmbolnăvesc sau poate chiar mor în urma consumului unor băuturi contrafăcute, vândute pe piața neagră.

Capital: Cum estimați că va evolua businessul pe care îl conduceți în acest an?
Nawaf Salameh:
Business-ul Alexandrion Grup România este o construcție solidă și avem planuri foarte importante pentru anul acesta. Vă pot spune că suntem în creștere semnificativă, am îndeplinit toate obiectivele pe care ni le-am propus și vrem să profităm de această tendință pentru a ne consolida poziția pe piață internă și internațională. Sunt foarte mândru de produsele pe care le fabricăm în România, produse proprii, cu o notorietate deja solidă, cum sunt cele tradiționale: vinarsul Brâncoveanu și lichiorurile de fructe SABER, precum și ginul Alexander, brandy-ul Alexandrion, vodca Kreskova și Alexander. Pentru că suntem atenți la ceea ce își dorește consumatorul din România, pentru produsele pe care nu le putem produce încă la noi în țară, importăm selectiv un portofoliu care se bucură de un real succes. Așadar, perpectivele sunt optimiste și mă bucur că pot comunica acest lucru la început de an.

Capital: Vi se pare că este amenințată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunțat de Guvern?
Nawaf Salameh:
Întrebarea d-voastră se bazează pe prezumția că stabilitatea financiară a României este un dat – eu cred că dincolo de culoare politică și competențe, fiecare guvern a luat decizii bune sau mai puțin bune. ”Stabilitatea financiară” așa cum o invocați în întrebarea d-voastră are multe aspecte și elemente variabile, nu cred că poate fi amenințată global și definitiv de un pachet de măsuri.

 

Citiți detalii despre opiniile celor 30 de oameni de afaceri chestionați de Capital în legătură cu măsurile economice adoptate sau anunţate de noul Guvern în ediția de astăzi a revistei Capital. Publicația poate fi găsită la centrele de difuzare a presei din întreaga țară.