Potrivit Eurostat, rata şomajului în Cehia este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, 3,4%, iar multe companii s-au plâns că au probleme în a-şi asigura mâna de lucru necesară, ceea ce le determină să majoreze salariile. Banca Naţională a Cehiei urmăreşte şi ea modul în care evoluează salariile, în contextul în care se pregăteşte pentru momentul în care va renunţa la limita de curs de schimb de 27 de coroane pentru un euro. 

În ceea ce îi priveşte pe angajaţii de la Hyundai, aceştia vor primi o majorare a salariului de bază de 4,56% în acest an şi o majorare de 4,66% anul viitor, urmând ca bonusurile să acopere restul majorării salariale. Cu ocazia precedentului acordul colectiv de muncă, salariile celor de la Hyundai au crescut, în medie, cu 8%, incluzând bonusurile. 

Industria auto este un element important al economiei Cehiei iar uzina Hyundai este doar una din cele trei uzine de asamblare de automobile existente în această ţară cu o populaţie de 10,6 milioane locuitori. Un joint venture între Toyota şi Peugeot operează şi el o uzină de asamblare în Cehia dar cel mai mare producător auto şi totodată cel mai mare exportator din Cehia este Skoda Auto, subsidiară a grupului german Volkswagen. 

Muncitorii de la Skoda Auto au negociat şi acordarea unor bonusuri record de până la 90.000 de coroane (3.614 dolari) pentru acest an. 

AGERPRES