Potrivit raportului anual publicat de WindEurope, investiţiile în noi proiecte eoliene onshore şi offshore în Uniunea Europeană au scăzut cu 19% anul trecut, până la 22,3 miliarde euro, de la un nivel record de 27,5 miliarde euro în 2016 şi de asemenea mai puţin decât 26,2 miliarde euro în 2015. 

Cu toate acestea, investiţiile mai mici efectuate în 2017 au finanţat construcţia unor noi capacităţi record de 11,5 Gigawaţi (GW), în creştere faţă de 10,3 GW în 2016, ceea ce înseamnă că anul trecut costurile au scăzut la 1,9 miliarde euro pentru fiecare GW de noi capacităţi, de la 2,7 miliarde euro per GW în 2016. 

"Reducerea costurilor de-a lungul lanţului valoric al industriei şi creşterea competiţiei în interiorul industriei au făcut posibil pentru investitori să finanţeze mai multă capacitate pentru mai puţini bani", a subliniat WindEurope. 

Germania a fost cel mai mare investitor în energia eoliană în 2017, urmată de Marea Britanie. De asemenea, investiţiile în noi proiecte de energie eoliană onshore au atins un record istoric de 14,8 miliarde euro. 

În prezent, UE dispune de capacităţi totale instalate de producţie a energiei eoliene de 169 GW, care sunt devansate doar de capacităţile pe bază de gaze naturale. Energia eoliană este responsabilă pentru 18% din capacitatea totală instalată din UE, conform Agerpres.

În România, producţia realizată în decembrie de parcul eolian CEZ, ar fi putut asigura energia verde pentru cinci oraşe, respectiv 46 000 de case, pentru un an de zile. În aprilie, parcul eolian din Constanţa a atins recordul la capitolul energie verde, înregistrând peste 12 GWh de energie verde.