Chiar dacă parcurile sunt pline de ţânţari şi şobolani, Primăria Capitalei abia în luna iunie ar putea finaliza licitaţia pentru activităţile de deratizare şi combaterea ţânţarilor. Primăria Capitalei a lansat licitaţia pentru serviciul public de salubrizare-activităţile de deratizare şi combatere ţânţari în municipiul Bucureşti, contract valabil 18 luni.
Eliminarea ţânţarilor din Capitală, pentru o perioadă de un an şi şase luni, costă peste 5 milioane euro, bani de la bugetul local. Potrivit anunţului de licitaţie acord-cadru, „contractul aferent celor 18 luni este de aproximativ 46,04 milioane lei format din valoarea estimată pentru tratamente deratizare 9 luni de 8.416.943,92 lei şi valoarea estimată pentru tratamente combatere ţanţari pentru 9 luni de 12.514.569,65 lei. (…). Valoarea rezultată pentru perioada de 9 luni se multiplică cu 2 pentru cele 18 luni ale contractului rezultând valoarea estimată totală de 46.049.329,85 lei”, se arată în anunţul de licitaţie.

În anunţ este precizat că firmele interesate de licitaţie trebuie să aibă o cifră medie de afaceri globală pe ultimii trei ani, cel puţin egală cu suma de 83 milioane lei fără TVA.  “Ofertantul trebuie să demonstreze că la momentul semnării contractului, va avea acces la disponibilităţi băneşti, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru 3 luni de derulare a contractului în valoare de 6.977.171,19 lei fără TVA”, conform anunţului.

Mijloace de transport, echipamente şi dotări de milioane de euro

Firma care va câştiga acest contract trebuie să dispună de un număr minim de 162 de agenţi calificaţi şi instruiţi pentru activităţile din teren. De asemenea, pe lângă angajaţii care se vor ocupa de deratizare, ofertanţii sunt obligaţi să aibă un manager, medic veterinar, inginer de mediu, inspector protecţia muncii, biolog, dispecer şi manager contract.

Operatorul privat care ar putea câştiga licitaţia trebuie să dispună de mai multe mijloace de transport, echipamente, aparate şi dotări:
– 18 Aparate portabile generatoare de ceaţă caldă Tip Fogger
– 4 Aparate portabile tip Nebulizatoare
– 100 Pompe manuale cu presiune prealabilă pentru ţânţari adulti
– 54 Autovehicule pentru deplasarea echipelor
12 Utilaje de mare capacitate generatoare de ceaţă rece tip ULV (Ultra Low Volume)
1 Mijloc de transport adecvat pentru transportul cadavrelor de rozătoare colectate, în vederea incinerării.

Primăria Capitalei nu organizează licitaţie deschisă pentru acest contract, iar principalul criteriu de atribuire este preţul cel mai scăzut. Termenul limită pentru deschiderea ofertelor este 8 iunie, în aceeaşi zi având loc şi deschiderea ofertelor la direcţia generală achiziţii, etaj 10, din sediul primăriei Bucureşti.

În ultimii 20 de ani, edilii Capitalei au achitat facturi de zeci de milioane de euro firmei 3D România pentru activitatea de combatere a şobolanilor şi a ţânţarilor.