Decizia a fost luată până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 și 3 ale Titlului IX privind persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniţi şi persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, anunţă comunicatul.

La începutul acestui an, zeci de mii de persoane au primit decizii de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru venituri obţinute exclusiv din dobânzi, chirii, dividende sau alte surse. Surpriza a fost imensă, mai ales, că, în multe cazuri, veniturile nici măcar nu existau, fiind vorba de alocaţii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite şi neplătite. Fiscul a calculat din oficiu contribuţiile în funcţie de salariul minim brut, aşa cum prevede Codul fiscal. Despre acest subiect, puteţi citi mai multe aici:

Anomalia legislativă care impune plata CASS la salariul minim a fost declarată neconstituţională încă din 2010. Despre acest subiect, Capital a scris în detaliu aici:

În cazul acestor categorii de contribuabili, pentru deciziile comunicate până la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea, precizează comunicatul.