Joe Quinlan scrie:

“Toate acestea reprezintă necunoscute – sau situaţii externe deja recunoscute și actualizate de piețele de capital. Asta e vestea bună. Vestea proastă însă: Nici unul dintre riscurile menționate anterior nu sunt la fel de amenințătoare la adresa economiei globale precum lipsa apei, în contextul riscurilor schimbărilor climatice, o dinamică puţin înțeleasă de investitori.”

Quinlan consideră că schimbările climatice vor reduce alimentarea cu apă disponibilă nu numai pentru consumul uman, ci şi pentru utilizarea industrială, la un nivel periculos de scăzut. Fără apă, element pe care analistul o numește "forța vie a economiei mondiale", va fi imposibil ca economiile să funcționeze, având în vedere că multe industrii sunt mari consumatoare de apă.

Joe Quinlan a făcut referire la un raport al Băncii Mondiale care stabilește cât de cumplită este situația: 1,6 miliarde de oameni ar putea fi victimele unui grav deficit de apă în termen de 20 de ani, în timp ce cererea de apă la nivel mondial ar creşte cu peste 50% până în 2050. Cererea de apă industrială ar putea crește cu 50% până la 70% până în 2050, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Situația dificilă a Indiei din ultimii doi ani în ce priveşte apa este exemplul perfect al acestei tendințe, potrivit lui Quinlan. Iată ce spune:

„Nimeni alta decât India, un nou campion al creșterii economiei mondiale, se află de doi ani în ghearele unei secete care amenință mijloacele de existență economică a peste 300 de milioane de oameni. Pentru că nivelul apei în 91 de rezervoare din India se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, producția agricolă este în declin, iar producţia de energie electrică a scăzut. Barajele au secat, fabricile funcționează sub capacitate, iar lipsa apei potabile a pus în pericol starea de sanatate a milioane de oameni. Războaiele apei au izbucnit între state, ceea ce face criza tot ce mai acută pentru guvern. Adăugaţi toate acestea și cea mai puternică piață emergentă din lume este slăbită de o criză a apei, provocată de schimbările climatice.”

„În intenţia de a atenua aceste probleme”, a spus Quinlan, „guvernele și firmele private vor trebui să investească pe scară largă în conservare și mijloace de combatere a crizei globale sau riscă o total[ decimare a creşterii.”

Potrivit estimarilor lui Joe Quinlan, industria mondială a apei generează deja în jur de 450 de miliarde de dolari pe an, iar cifrele vor creşte pe măsură ce globul se confruntă cu această problemă. Daca intervine o criză, ar putea exista consecințe grave.

Quinlan spune în final:

Schimbările climatice la nivel global – sau creșterea frecvenței și severității secetei, inundațiile și furtunile violente – au adăugat un alt element periculos și şi sporesc criza de apă din lume. Această criză slow-motion din ultimele decenii accelerează în prezent, creând o multime de riscuri pentru creșterea economică la nivel mondial, dar și multiple oportunități de investiții.