Potrivit ANCPI, numărul aproximativ de imobile pentru care s-au încheiat contracte de realizare a cadastrului, în 2017, este de peste 3.000.000.

”Așa cum ne-am propus la începutul acestui an, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a reușit deja să încheie contracte din veniturile proprii pentru înregistrarea sistematică a cel puțin 3 milioane de imobile, reprezentând aproximativ 4,5 milioane de hectare. Astfel, sperăm  ca numărul de imobile înscrise prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară să depășească cifra de un milion, până la sfârșitul anului”, ne-a precizat directorul general al ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu.

Descarcă aici lista cu localitățiile care au încheiat anul acesta contracte de servicii pentru realizarea cadastrului:

 

Peste 500.000 de cărți funciare gratuite

Cele mai multe imobile înregistrate, în anul 2017, până la această data, au  fost în județul Olt (36.582), Teleorman (27.2454) și Gorj (26.940).

De la începutul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, ANCPI a înregistrat, gratuit, peste 500.000 de imobile.Suma alocată de ANCPI pentru contractele de finanțare pentru anul 2017 este de peste 400 milioane lei.

În cadrul acestui program, orice primărie poate solicita bani pentru cadastru general. Spre deosebire de anul trecut, când primăriile au primit câte 135.000 de lei, anul acesta, ANCPI a alocat 150.000 de lei pentru edilii care vor să facă sau să continue lucrările de cadastru în localitate.

În urmă cu aporoximativ două luni, Radu-Codruţ Ştefănescu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), declara într-un interviu acordat Capital.ro, că proprietarii a peste 424.000 de imobile din 414 localităţi, în care s-a finalizat procesul de cadastrae integral sau parţial, pot obţine gratuit actele de moştenitor dacă se află într-o situaţie de succesiune.

Persoanele care îşi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăţi în localităţile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

 

Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală în aceste localităţi va fi realizată de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Protocolul va fi în vigoare până în 2025.

Trebuie menţionat faptul că ANCPI are la dispoziţie în acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru încheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispoziţia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuităţi, în contextul în care moştenitorii nu sunt nevoiţi să meargă la notar.

Citește aici ce spunea directorul general al ANCPI în interviul acordat Capital.ro