Perspectivele economice pentru urmatoarele luni ale zonei euro, respectiv cele 15 state din cadrul UE care au adoptat moneda unica europeana, nu sunt deloc imbucuratoare, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

Astfel, conform unei analize a „Executivului” Uniunii Europene, la safarsitul anului in curs Produsul Intern Brut al Zonei euro va inregistra o crestere de 1,3 procente fata de estimarile anterioare care prognozau o crestere de 1,7%.

In schimb, daca PIB-ul pierde in mod vizibil din viteza, se „recupereaza’ printr-o crestere a inflatiei care se estimeaza ca va ajunge anul acesta la 3,6% comparativ cu prognoza anterioara de 3,1%.

Conform Comisiei Europene, principalele cauze care au determinat reevaluarea evolutiei principalilor indicatori macroeconomici sunt „adancirea turbulentelor de pe pietele financiare si cresterea peste asteptari a preturilor”.

De asemenea, rezultatele slabe ale Germaniei si Frantei, cunoscute sub sintagma „motorul Europei”, care au inregistrat o scadere a PIB-ului de cate 0,3% in cel de al doilea trimestru al anului in curs au contribuit la scaderea generala a PIB-ului Uniunii Europene care s-a redus in aceeasi perioada cu 0,2 procente.

In plus, Comisia Europeana avertizeaza asupra posibilitatii ca ale doua mari economii ale UE, respectiv Marea Britanie si Spania, sa intre in recesiune, toate aceste elemente contribuind la pierderea de viteza a economiei Uniunii Europene in ansamblul sau.

Sursa: FT