Au fost deja organizate activităţi în oraşe din ţară, în Târgu Mureş, Brăila, Iaşi, iar luni alte oraşe le urmează exemplul.

În Oradea, poliţiştii bihoreni au pregătit în curtea interioară a Cetăţii o mulţime de surprize pentru copii şi adulţi. Începând cu ora 10, sunt prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru. Se vor organiza jocuri şi concursuri dedicate copiilor, o expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea poliţiştilor, iar criminaliştii îşi vor prezenta autolaboratorul.

Totodată, cei interesaţi de munca poliţiştilor vor avea standuri de documentare şi informare, unde se vor distribui pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventiv. De la ora 12, îşi vor demonstra abilităţile luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, dar şi frumoşii câini poliţişti ai unităţii canine din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor. Între timp, de la 10.30, într-o şedinţă publică ce se va ţine în Sala de Festivităţi a IPJ, din strada Parcul Traian nr. 18, va avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a unor poliţişti bihoreni şi premierea poliţiştilor cu rezultate profesionale deosebite.

În plus, în judeţul Călăraşi, manifestările dedicate Zilei Poliţie Române sunt programate luni, 25 martie, între 10.00 – 12.00, respectiv 11.00 – 13.00, pe platoul din Parcul Dumbrava şi în apropierea Primăriei Municipiului Olteniţa.

De asemenea, la Bacău, în contextul aniversării a 197 de ani de tradiţie şi continuitate a Poliţiei în slujba cetăţenilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău organizează luni, 25 martie, începând cu ora 10.00, în Piaţa Tricolorului din municipiu, evenimentul intitulat „Omul din spatele uniformei”, activitate ce are două componente. Prima componentă vizează expunerea mijloacelor tehnice şi de intervenţie a poliţiştilor. Poliţiştii de la structurile de prevenire, proximitate, rutieră, criminalistică, acţiuni speciale, ordine publică şi arme vor prezenta aspecte privind modalităţile de intervenţie şi mijloacele cu care acţionează în cazul producerii unor evenimente aflate în competenţa de investigare a poliţiştilor.

Sunt pregătite ateliere de prezentare a tehnicii și echipamentelor folosite în activitățile specifice (laboratorul criminalistic destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional, autospecialele Serviciului Rutier, cele ale structurilor de ordine publică şi pe cele ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale, expoziţie de arme şi un stand de prezentare a activităţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii).

Mesaj şocant de la sindicat

Bogdan Bănică, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, a transmis un mesaj cu această ocazie.

„Doar pentru a mă încadra în peisaj, aș putea să urez și eu pompos și ipocrit LA MULȚI ANI Poliției Române. Nu o voi face, în condițiile în care această instituție se degradează de la an la an, cu bună-știința și complicitatea dandanalei blonde. Nu voi spune LA MULȚI ANI Poliției Române, în condițiile în care, doamna ministru Dan, ați îndoliat această instituție! Nu o voi spune atâta timp cât încă îmi mor colegii în misiuni din cauza lipsei armamentului, a dispozitivelor cu electroșocuri, a body-cam-urilor, a legislației care să îi protejeze pe cei care apără statul de drept și nu pe penali.

Nu o voi spune atâta timp cât ne condamnați la moarte, doamna ministru, obligându-ne să ne deplasăm la intervenții cu aceste coșciuge cu girofar! Nu o voi spune atâta timp cât mințiți populația că totul e sub control, când singura patrulă formată din doi polițiști trebuie să intervină la toate evenimentele pe o rază de 100 de km. Dotați cu Carpați și spray deodorant.

Majoritatea subunităților de poliție sunt conduse de pseudopolițiști, proveniți din structuri neoperative, putregaiuri cu epoleți pe care i-ați promovat în funcții, doamna Dan, și care nu au habar de munca adevărată de poliție, cea din stradă. Dar au sprijin politic și mai sunt și sfidători față de polițiștii veritabili, când vin în controale. Mulțumită dumneavoastră și susținerii pe care le-o acordați.

La mulţi ani, dragi colegi!

Voi spune însă LA MULȚI ANI colegilor mei care își dedică viața acestei nobile meserii, ignorându-și adesea familiile, sănătatea și viețile personale.

Voi spune însă LA MULȚI ANI agentului de la postul de poliție din câmpia secetoasă sau din vârful muntelui, luptătorului SAS, colegului de la arme și explozibili, conductorului câine, TF-istului, judiciaristului profesionist, agentului de siguranță urbană care se confruntă direct cu toate leprele societății, colegului de la investigarea fraudelor economice, proximistului cu răbdarea de fier, agentului de circulație, băieților de la crimă organizată și DIICOT, criminalistului cu nervii de piatră și celor de la CRAP.

#MAI are vreun sens să exclam că și eu îmi doresc o poliție care să-i apere pe cetățeni și interesul acestora?
#șîeu

LA MULȚI ANI, dragi colegi, nu ție, miliție șchioapă, impotentă și instituțional aservită politic!”, este mesajul lui Bogdan Bănică, vicepreședinte Sindicatul Național al Polițiștilor din România SNPR DECUS”, spune el.