Acum se dovedește că americanii aveau dreptate. Este concluzia lui Tom Cotton în analiza publicată de NationalReview.

În ultimele două decenii, guvernul Chinei și-a folosit pe post de armă economia de 17.000 de miliarde de dolari pentru a duce un război mondial economic neîncetat, care a provocat suferință pe aproape fiecare continent și a ruinat comunități de pe tot globul.

Din 2001, economia Chinei a crescut cu aproape 1.200 la sută, transformând-o dintr-un teritoriu de rangul trei în a doua economie ca mărime, cel mai mare exportator și o putere industrială dominantă. RPC produce astăzi un sfert din automobilele din lume, o treime din toate navele comerciale, 40% din telefoanele mobile, 70% din televizoare și 96% din containerele de transport maritim.

China controlează aproape un sfert din comerțul global

Și mai alarmant este că RPC a pus stăpânire asupra producției unor materiale esențiale și deține o poziție dominantă în domenii tehnologice-cheie. China produce mai mult de jumătate din oțelul mondial, produce două treimi din ingredientele active din medicamentele generice și procesează 85% din pământurile rare. China face și pași uriași în domeniul inteligenței artificiale, deține 200 dintre cele mai rapide 500 de supercomputere din lume și produce 70% din dronele lumii.

Prin consumul și producția sa, China controlează aproape un sfert din comerțul global. În prezent, 70% din țări fac mai mult comerț cu China, decât cu Statele Unite.

Firmele occidentale au fost încântate de cei 1,4 miliarde de consumatori

În multe privințe, potențialul de consum al Chinei este mai puternic decât capacitatea sa productivă. Timp de decenii, China a fost văzută ca „piața viitorului”, iar firmele occidentale au fost încântate de cei 1,4 miliarde de consumatori. Deși accesul la piețele Chinei rămâne limitat, corporațiile continuă să trateze această țară cu indulgență. Asemenea unui pește mare, China a atras mii de firme occidentale cu dinții săi, cu promisiunea piețelor deschise și a forței de muncă ieftine.

China este acum o superputere economică incontestabilă. A atins acest statut prin acțiuni incorecte și o combinație de minciună, înșelăciune și furt. Partidul Comunist Chinez a recurs la o gamă completă de arme economice, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, spionajul corporativ, transferul forțat de tehnologie, dumpingul de produse pe scară largă și manipularea monedei.

Furtul de proprietate intelectuală, cel mai flagrant și mai consistent act de război economic al Chinei

Furtul de proprietate intelectuală este cel mai flagrant, cel mai profitabil și mai consistent act de război economic al Chinei. RPC comite până la 80% din toate furturile de proprietate intelectuală împotriva Statelor Unite, produce peste 70% din toate bunurile contrafăcute expediate în America și face obiectul a aproape jumătate din toate cazurile de spionaj economic.

Agresiunea economică a Chinei a devenit mai deschisă

În ultimii ani, agresiunea economică a Chinei a devenit mai deschisă, trecând de la conivența liniștită a lui Deng Xiaoping la antagonismul puternic al lui Xi Jinping. Pe măsură ce lumea s-a trezeit în fața amenințării reprezentate de China, Beijingul a răspuns prin folosirea pieței sale pe post de armă. În 2019, Beijingul a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu pământuri rare a Statelor Unite iar în timpul pandemiei a amenințat că va restricționa furnizarea de medicamente esențiale.

Când UE a impus sancțiuni simbolice pentru genocidul PCC din Xinjiang, China a ripostat sancționând cinci membri ai Parlamentului European, zeci de ambasadori ai UE. Această reacție a fost considerată atât de excesivă, încât a bulversat negocierile pentru un acord comercial UE-China.

11 decembrie 2001, ziua în care lumea occidentală a făcut una dintre cele mai grave greșeli economice

Victimele agresiunii chineze pot fi găsite în întreaga lume. În America, pot fi găsite în multe orașe industriale golite și cartiere muncitorești și în morga comunităților devastate de criza opioidelor. Depozitele blocate și fabricile goale sunt monumentele solemne ale intrării Chinei în Organizația Mondială a Comerțului. Data de 11 decembrie 2001 poate intra în istorie ca ziua în care lumea occidentală a făcut una dintre cele mai grave greșeli economice.