Acesta este un contrapunct interesant și pentru băncile centrale occidentale, cum ar fi Banca Angliei și Rezerva Federală, potrivit unei analize publicate de site-ul The Conversation.

Banca Angliei și Rezerva Federală vorbesc de înăsprirea condițiilor monetare pentru a atenua inflația prin creșterea ratelor dobânzilor și reducerea relaxării cantitative.

Durerile de cap ale Chinei s-au agravat

Raționamentul oficial al Chinei este acela de a relaxa condițiile de creditare în fața unui sector imobiliar în încetinire și a unei rate anuale dezamăgitoare de creștere a PIB-ului cu 4,9% în trimestrul al treilea, în scădere cu la 7,9% în trimestrul al doilea.

Scăderea rezervelor minime ale rezervelor bancare, cunoscută sub numele de rata rezervelor obligatorii sau RRR, este de așteptat să deblocheze 188 de miliarde de dolari în lichidităţi pe termen lung pentru a soluţiona încetinirea creşterii economice.

„Reducerea RRR va ajuta la atenuarea presiunii asupra economiei şi va netezi curba de creştere economică”, a declarat Wen Bin, economist senior la Minsheng Bank.

În ciuda campaniei intense cu privire la revenirea Chinei după experiența lockdown-ului, pandemia a dat peste cap situația sa economică. Ca și restul lumii, s-a confruntat cu întreruperi majore de aprovizionare. Unele s-au resimțit la nivel intern, dar cele mai multe sunt la nivel global. Deficitul de cipuri electronice, cărbune, oțel și problemele de transport au dus la penurii masive de energie.

Strategia de creștere a națiunii chineze se bazează pe patru piloni

Încetinirea economică a Chinei începuse, de fapt, cu mult înainte de pandemie: de la un vârf de 15% în al doilea trimestru al anului 2007 la 6% în primele trei luni ale anului 2019.

Strategia de creștere a națiunii chineze se bazează pe patru piloni. Despre trei se vorbește frecvent: ​​infrastructură, exporturi și consumatori. Despre al patrulea se vorbește doar în șoaptă, în cercurile oficiale, pentru că acesta este sectorul imobiliar.

Sectorul imobiliar susține 25%-29% din PIB-ul Chinei

Sectorul imobiliar susține 25%-29% din PIB-ul Chinei. Cu jucători importanți, cum ar fi gigantul Evergrande, plini de datorii și care se luptă să rămână în viață, prețurile locuințelor noi au luat-o la vale, iar construcțiile au încetinit foarte mult.

Exporturile stimulează în continuare creșterea

Exporturile, pe de altă parte, stimulează în continuare creșterea, deoarece lanțurile globale de aprovizionare rămân dependente de producția chineză. Dar războiul comercial declanșat de administrația Trump, care a continuat și sub Joe Biden, a arătat Chinei că vechiul model de creștere, bazat pe exporturi, nu este fiabil și trebuie să urce în lanțul valoric, concentrându-se mai mult pe exporturi cu valoare adăugată mai mare. Multe operațiuni cu valoare adăugată mică s-au mutat deja în Bangladesh, Vietnam și Indonezia.

Strategie diferită sub Xi Jinping

De ceva timp, China vorbește despre reechilibrare, trecând de la exporturi spre creștere internă. În timp ce cheltuielile pentru infrastructură au produs în mod clar rezultate mixte, consumul intern poate fi stimulat dacă producătorii chinezi își reduc dependența de clienții de peste mări și se concentrează mai aproape de casă.

Pandemia și politica guvernamentală zero COVID i-au oferit Chinei șansa de a îndrepta economia, de la strategia de deschidere orientată spre exterior, inițiată de Deng Xiaoping în anii 80, către o strategie orientată mai mult spre interior, sub conducerea lui Xi Jinping.