CCR va judeca, astăzi, sesizarea ÎCCJ privind pensiile de serviciu

Vă amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis sesizarea Curţii Constituţională a României (CCR) și în legătură cu actul normativ care vizează creşterea vârstei de pensionare.

CCR va începe discuțiile legate de legea pensiilor de serviciu astăzi, 2 august 2023, iar dezbaterile despre sesizările privind legea cumului pensiei cu salariul au fost amânate pentru data de 21 septembrie 2023.

Sesizările ÎCCJ

Cu participarea unui număr de 87 de judecători, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 277/2015 privind Codul Fiscal.

ÎCCJ a informat că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Sub primul aspect, a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă:

  • caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării. Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale;
  • încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului;
  • încălcarea art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie sub aspectul clarităţii şi previzibilităţii normei juridice.”

În plus, ea a constatat că se impune examinarea mai multor motive de neconstituţionalitate intrinsecă. ÎCCJ a decis sesizarea Curţii Constituţională şi în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

„Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Sub primul aspect, a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă:

  • caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării. Încălcărarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale;
  • încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.”, a informat sursa citată anterior.