Prima formă de concediu medical este cel pentru incapacitate temporară de muncă. Acest tip de concediu este acordat în caz de boli sau accidente care afectează temporar capacitatea de muncă. Medicul de familie poate elibera concediu medical pentru un episod de boală timp de 7 zile, acordate fracționat – inițial pentru 4 zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 3 zile. Pe parcursul unui an, medicul de familie poate acorda cel mult 28 de zile de concediu.
Câte zile de concediu medical poți lua și în ce condiții?
Medicul curant poate acorda concediu medical pentru o perioadă de 30 sau 31 de zile, în două etape – prima de 15 zile, urmată de o eventuală prelungire de 15 sau 16 zile. În cazul acordării în două etape, medicul are obligația de a întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii.
Durata maximă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 de zile într-un an calendaristic. Primele 90 de zile pot fi acordate de medicul de familie sau de medicul curant. Celelalte 93 de zile pot fi acordate doar cu avizul medicului expert în asigurări sociale, în tranșe de câte 30 de zile.
Concediul poate fi prelungit și peste limita de 183 de zile, cu încă 90 de zile, dacă pacientul are șanse reale să își redobândească capacitatea de muncă.
Concediul medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperare
Această categorie include concediul pentru carantină, acordat pe durata stabilită de Direcția de Sănătate Publică, și concediul pentru izolare, acordat pe perioada stabilită de medic. Aceste concedii nu se cumulează cu limita de 183 de zile a concediului medical propriu-zis.
Concediul medical pentru accidente de muncă și boli profesionale
Acest concediu este acordat în urma incapacității de muncă generate de accidente de muncă sau boli profesionale. Durata maximă este de 183 de zile pe an, cu posibilitatea de prelungire cu până la 90 de zile, în funcție de evoluția medicală și rezultatele acțiunilor de recuperare.
Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav
Unul dintre părinți poate beneficia de concediu pentru a îngriji copilul bolnav, cu condiția ca acesta să aibă sub 7 ani. Pentru copiii cu handicap sau boli grave, limita de vârstă este extinsă până la 18 ani. Durata maximă este de 45 de zile pe an pentru fiecare copil.

Concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice
Se acordă unei persoane asigurate care însoțește pacientul oncologic la intervenții sau tratamente, cu acordul expres al acestuia. Durata maximă a acestui tip de concediu este de 45 de zile pe an.
Concediul de risc maternal
Durata acestui concediu este de maximum 120 de zile, acordate fie dintr-odată, fie fracționat. Poate fi emis de medicul de familie sau de medicul specialist și este destinat protejării femeii însărcinate, lăuze sau care alăptează, evitând expunerea la factori de risc.
Concediul de maternitate
Se acordă pentru o perioadă de 126 de zile, împărțită în mod obișnuit în 63 de zile libere înainte de naștere și 63 de zile libere după naștere. Totuși, distribuția acestei perioade poate fi modificată la cererea femeii sau la recomandarea medicului, cu obligația de a asigura cel puțin 42 de zile de concediu după naștere.