Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor jurişti că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale.

Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. 'Pentru' au votat 7 deputaţi şi a fost înregistrată o abţinere.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a apreciat că 'nu este nimic surprinzător' în modul în care au votat membrii Comisiei juridice şi a arătat că şeful Guvernului 'foloseşte absolut orice pârghie să se menţină în scaun'.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că, în unanimitate, colegii săi din Comitetul Executiv Naţional al PSD şi liderii coaliţiei au decis că vor să meargă mai departe şi să continue guvernarea.

Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul Turceni – Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel').

Faptele reţinute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA 'Şova şi Asociaţii' de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, deşi nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În acelaşi dosar, procurorii susţin că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcţia de prim-ministru.

Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Şova ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine şi ministru al Transporturilor, în condiţiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia şi de dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.

Pentru aceste din urmă trei acuzaţii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaţilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Victor Ponta.