Miercuri, 23 septembrie, judecătorii CCR s-ar putea pronunţa pe sesizarea asupra legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Este vorba despre o sesizare care a fost înaintată Curţii Constituţionale de parlamentari PNL.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil, pe data de 6 mai, proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Ce prevede legea atacată la Curtea Constituţională?

Deputaţii au adoptat un amendament ce fusese iniţial respins de către comisiile de specialitate, potrivit căruia „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Un articol modificat în Camera Deputaţilor prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”, transmite Agerpres.

Un alt amendament adus proiectului de lege stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de Banca Naţională.

„Unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”

Proiectul de lege nu a fost pe placul tuturor deputaţilor, cei din USR catalogându-l „populist” şi „neconstituţional”.

„În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, ‘pachetul de legi Zamfir’ neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet şi anume plafonarea dobânzilor. (…) Prin acest proiect, unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”, spunea atunci deputatul USR Cosette Chichirău, pentru ca apoi să ceară respingerea proiectului.

De cealaltă parte, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a susţinut că proiectul are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de patru ori mai mare faţă de media Uniunii Europene. „Cred că e momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa”, afirma Simonis.