În vreme ce indicatorul ZEW la nivelul ECE a scăzut cu 23,4 puncte, atingând pentru prima oară în ultimii doi ani şi mai bine o valoare negativă, de -2,5 puncte, la nivelul României indicele ZEW a picat cu 24,3 puncte, până la 25,8 puncte. De asemenea, indicele a scăzut în Austria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Turcia. Turcia este singura ţară unde incele se află la o valoare negativă.

Cea mai recentă valoare negativă înregistrată de indicatorul ZEW la nivelul Europei Centrale şi de Est datează de la jumătatea lui 2009.

În ceea ce priveşte sentimental economic actual în zona euro, acesta s-a înrăutăţit cu 7 puncte, până la -14,6 puncte.Totodată, s-au deterioarat şi aşteptările privind economia din zona euro pe un orizont de timp de şase luni. Indicatorul a scăzut cu 18,4 puncte, până la -14,8 puncte.
“Cu toate că majoritatea experţilor consider că normală situaţia curentă în toate economiile din regiunea central şi est-europeană, aşteptările experţilor pentru următoarele şase luni ar putea să nu rămână neafectate de dificultăţile din zona euro”, spun analiştii institutului german ZEW şi ai Erste Group Bank, realizatorii studiului.