Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că obiectivul principal al țării sale este inițierea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarațiile sale au venit în cadrul întâlnirii de la Kiev pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Obiectivul nostru este absolut clar: începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei. Nu vom pierde nicio zi în activitatea noastră de a apropia Ucraina de Uniunea Europeană„, a declarat liderul de la Kiev, citat de ziarul francez Le Monde.

Pe fond, prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a declarat că țara dorește să devină membră a blocului comunitar în următorii doi ani, însă a precizat că anumite țări din UE și oficialii de la Bruxelles par să frâneze ambițiile Kievului și nu dau niciun termen concret pentru începerea negocierilor.

Președintele CE a salutat voința politică a Kievului

Aflându-se într-o vizită la Kiev, președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat voința politică foarte fermă a liderilor din Ucraina de a aplica reforme în aderarea la UE.

„Există o voinţă politică foarte fermă de a implementa reformele necesare. În câteva luni, începând de la primirea statutului de candidat în iunie, au fost făcuţi paşi importanţi pentru consolidarea statului de drept, în lupta contra corupţiei şi în reformarea justiţiei. Sigur că există în continuare un drum de parcurs, dar noi suntem în mod ferm de partea poporului ucrainean pentru a susţine voinţa sinceră de a se îndrepta spre Uniunea Europeană”, a afirmat Charles Michel.

Colegiul comisarilor se deplasează la Kiev pentru a stimula sprijinul UE și cooperarea sectorială cu Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat astăzi la Kiev, însoțită de 15 comisari, pentru prima întâlnire dintre Colegiu și guvernul ucrainean. Întâlnirea are loc imediat după summitul UE-Ucraina, primul de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de la acordarea statutului de candidat.

Întâlnirea dintre Colegiu și guvernul ucrainean transmite un semnal puternic privind angajamentul ferm al UE de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv cu un nou pachet de asistență de 450 de milioane de euro pentru 2023, anunțat de președintele von der Leyen. Astfel, sprijinul total pus la dispoziția Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia până în prezent din partea UE, a statelor sale membre și a instituțiilor financiare europene se ridică la aproximativ 50 de miliarde de euro. În plus, Comisia lucrează în vederea unei contribuții de 1 miliard de euro pentru o redresare rapidă.

„Prin vizita Colegiului la Kiev, UE transmite astăzi un mesaj foarte clar Ucrainei și nu numai, cu privire la puterea și hotărârea noastră colectivă în fața agresiunii brutale a Rusiei. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Și vom continua să impunem un preț greu Rusiei până când aceasta va înceta agresiunea sa. Ucraina se poate baza pe Europa pentru a ajuta la reconstrucția unei țări mai rezistente, care să progreseze pe calea sa de aderare la UE”, a declarat Ursula von der Leyen.

În ajunul summitului UE-Ucraina, reuniunea colegiului la nivel guvernamental de la Kiev, coprezidată de președintele von der Leyen și de prim-ministrul Shmyhal, a făcut bilanțul sprijinului actual al UE pentru Ucraina în diferite domenii, inclusiv în domeniul financiar, umanitar, energetic, al sprijinului bugetar, al relațiilor diplomatice, precum și al eforturilor de reformă depuse de Ucraina pentru a avansa pe calea către UE, și a subliniat măsuri suplimentare de consolidare a cooperării sectoriale într-o serie de domenii. Președintele von der Leyen s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Zelensky pentru a discuta chestiuni-cheie de pe agenda UE-Ucraina.

Continuarea ajutorului de urgență și pregătirea pentru reconstrucție

În urma plății, la 17 ianuarie, a primei tranșe de 3 miliarde EUR din pachetul de asistență macrofinanciară+ (AMF+) în valoare de până la 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023, Comisia anunță astăzi un nou pachet de sprijin în valoare de 450 de milioane de euro, dintre care 145 de milioane de euro pentru asistență umanitară și 305 milioane de euro pentru cooperare bilaterală, în vederea sprijinirii redresării rapide a infrastructurii, a creșterii rezilienței Ucrainei și a susținerii procesului de reformă.

Comisia a confirmat guvernului ucrainean că înființarea secretariatului Platformei de coordonare a donatorilor multiagenție de la Bruxelles progresează bine, inclusiv pregătirea pentru detașări din partea țărilor G7 și a altor parteneri. Acest anunț urmează primei reuniuni din 26 ianuarie a Comitetului director al Platformei de coordonare a donatorilor, convenită de liderii G7 în decembrie cu guvernul ucrainean. Platforma de coordonare va fi esențială pentru a contribui la corelarea nevoilor și a resurselor pentru eforturile de reparare, redresare și reconstrucție ale Ucrainei. Aceasta va fi coprezidată de UE, Ucraina și SUA și va fi asistată în activitatea sa de secretariatul tehnic, cu un birou la Bruxelles, găzduit de Comisie, și un birou la Kiev, găzduit de guvernul ucrainean.

În marja reuniunii, președintele von der Leyen și prim-ministrul Shmyhal au încheiat un parteneriat strategic privind biometanul, hidrogenul și alte gaze sintetice. Acest memorandum de înțelegere va extinde cooperarea energetică în curs de desfășurare între UE și Ucraina la gazele regenerabile, cum ar fi biometanul, hidrogenul și alte gaze sintetice și produse în mod durabil. Acesta reafirmă angajamentul ambelor părți de a reduce dependența de importurile de combustibili fosili, în special de gazul rusesc, și de a acționa în direcția neutralității climatice.

Întâlnirea dintre colegiu și guvern a permis discutarea nevoilor imediate ale Ucrainei pe teren, în special în sectorul energetic, ca urmare a bombardamentelor care au vizat infrastructura energetică vitală. Mecanismul de protecție civilă al UE, la care se așteaptă ca Ucraina să adere în acest an, facilitează livrarea a 2 400 de generatoare suplimentare, pe lângă cele 3.000 de generatoare deja livrate de la începutul războiului. Fondul de sprijin energetic pentru Ucraina, creat de Comunitatea Energiei, la cererea Comisiei Europene, a ajuns deja la peste 157,5 milioane de euro pentru a acoperi nevoile imediate din sectorul energetic. UE tocmai a semnat un acord pentru a furniza restul de 15 milioane de becuri LED din cele 35 de milioane achiziționate pentru Ucraina, care au început deja să fie livrate.

Reforme și continuarea cooperării sectoriale pentru a aduce Ucraina mai aproape de UE

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe prioritățile de reformă și pe măsurile necesare pentru a ajuta Ucraina să își alinieze în continuare legislația la acquis-ul UE, ca urmare a raportului analitic al Comisiei, care completează avizul Comisiei privind cererea de aderare la UE a Ucrainei, publicat astăzi.

Comisia își menține angajamentul de a ajuta Ucraina să profite în continuare de întregul potențial al Acordului de asociere, inclusiv de Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA). În acest context, planul de acțiune prioritară pentru 2023-2024, care cartografiază domeniile-cheie pentru punerea în aplicare a DCFTA, va constitui foaia de parcurs pentru îmbunătățirea accesului Ucrainei la piața internă. De asemenea, Comisia a anunțat un pachet de asistență tehnică pentru ACAA (Acordul privind conformitatea și evaluarea și acceptarea produselor industriale).

Pentru a sprijini Ucraina, Comisia a prezentat, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a facilita comerțul, în special suspendarea taxelor de import pentru exporturile ucrainene, iar acum va propune prelungirea acestor măsuri dincolo de iunie 2023. Crearea benzilor de solidaritate a ajutat, de asemenea, Ucraina să își exporte bunurile și să importe ceea ce are nevoie, peste 23 de milioane de tone de cereale și produse conexe fiind deja transportate prin aceste rute alternative.

În domeniul roaming-ului, Comisia a salutat prelungirea cu șase luni a măsurilor voluntare luate de operatorii UE și ucraineni pentru apeluri accesibile sau gratuite între UE și Ucraina. Datorită acestui aranjament, aproximativ 4 milioane de persoane care fug de război beneficiază de conectivitate la prețuri accesibile în timp ce caută adăpost în UE. Noul acord acoperă acum și apelurile către numere de telefonie fixă din Ucraina, precum și noi tipuri de operatori. În paralel, s-a convenit asupra unei căi de urmat pentru a include Ucraina în zona „Roam like at home” a UE, odată ce aceasta va asigura punerea în aplicare integrală a acquis-ului UE în acest domeniu.

De asemenea, Comisia a anunțat că Ucraina se va alătura unor programe-cheie ale UE. Astăzi, Comisia și Ucraina au semnat asocierea acesteia la Programul privind piața unică (PMU). Acest acord va oferi Ucrainei sprijin pentru întreprinderi, facilitând accesul la piețe, un mediu de afaceri favorabil, creșterea durabilă și internaționalizarea. Acesta va permite Ucrainei să beneficieze de apeluri specifice în cadrul programului pentru IMM-uri, precum și să participe la inițiative precum Erasmus pentru tinerii antreprenori și Enterprise Europe Network. De asemenea, va oferi posibilitatea de a solicita finanțare pentru producătorii naționali de statistici, pentru producerea și difuzarea de statistici de înaltă calitate pentru monitorizarea situației economice, sociale, de mediu și teritoriale.

În curând vor începe discuțiile privind aderarea Ucrainei la alte programe-cheie ale UE, cum ar fi mecanismul Conectarea Europei, care poate sprijini Ucraina în conectarea infrastructurii sale energetice, de transport și digitale cu UE.

Asocierea Ucrainei la Orizont Europa și la Programul de cercetare și formare profesională al Euratom este un instrument-cheie pentru a păstra și a dezvolta ecosistemul de cercetare și inovare al Ucrainei. Astăzi, Comisia a anunțat că va deschide un nou birou Orizont Europa la Kiev până la jumătatea anului 2023. Acesta va promova oportunitățile de finanțare ale UE, va oferi sprijin tehnic cercetătorilor și inovatorilor ucraineni și va consolida rețelele dintre instituțiile ucrainene și cele europene.

Colegiul a discutat cu guvernul ucrainean despre sprijinul UE pentru a ajuta Ucraina să își reconstruiască orașele într-un mod de înaltă calitate, durabil și incluziv, împreună cu comunitatea New European Bauhaus (NEB). În martie, NEB, împreună cu partenerii ucraineni (Convenția primarilor din est, Ro3kvit, ReThink), va lansa un program de consolidare a capacităților pentru municipalitățile ucrainene în vederea pregătirii reconstrucției. Aceste și alte activități ale NEB în Ucraina vor fi impulsionate prin intermediul unei noi inițiative „Phoenix”. Ca măsuri imediate, aceasta va dezvolta și va pune la dispoziția orașelor ucrainene expertiza de ultimă oră a comunității NEB în materie de reconstrucție durabilă și la prețuri accesibile. De asemenea, inițiativa va pune în rețea orașele ucrainene cu orașe similare din UE, pentru a face schimb de experiență pe drumul lor către neutralitate climatică și mai multă eficiență energetică. Acesta va combina finanțarea din cadrul misiunii Orizont Europa pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic și din cadrul programului LIFE, cu o mobilizare imediată de cel puțin 7 milioane de euro pentru aceste acțiuni pregătitoare, scrie Comisia Europeană.