Numărul vehiculelor electrice a crescut cu 76% în UE

Numărul automobilelor alimentate exclusiv cu baterii în statele membre UE a ajuns în 2021 la 1,9 milioane, o creştere de 76% faţă de 2020, când au înmatriculate 1,1 milioane unităţi, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate, cea mai ridicată pondere a celor mai moderne maşini de pasageri (cu o vechime de doi ani şi mai puţin) a fost în Luxemburg (19% din toate automobilele din Luxemburg), Suedia (16%), Franţa, Austria şi Belgia (toate cu 15%). Cele mai vechi maşini de pasageri (20 de ani şi mai mult) au fost în Polonia (41%), Estonia (33%), Finlanda (29%), România (28,3%), Lituania (26,5%) şi Malta (25%).

În Uniunea Europeană, cea mai mare creştere a numărului automobilelor alimentate exclusiv cu baterii în perioada 2013-2021 s-a înregistrat între 2019 şi 2020 (83%), urmată de creşterea din 2021 comparativ cu 2020.

Ponderea automobilelor alimentate exclusiv cu baterii în totalul numărului maşinilor de pasageri din UE a urcat de la 0,02% în 2013 la 0,76% în 2021.

Per total, flota de maşini de pasageri în aproape toate statele membre UE a crescut în ultimii cinci ani, ajungând la un total de 253 milioane automobile în 2021 (un avans de 17% comparativ cu 2013), mai arată datele Eurostat.

Guvernul majorează bugetul alocat pentru „Rabla plus”

În România, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat marți că şi bugetul alocat programului destinat achiziţiei de maşini electrice va fi majorat pentru acest an.

La începutul şedinţei de marți a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la aceste programe.

„Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’. În cadrul Programului ‘Rabla clasic’, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la ‘Dacia’, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023”, a explicat Tanczos Barna.

Înmatriculările de mașini electrice au crescut

Ministrul a subliniat că anul trecut s-au constatat evoluţii pozitive pe piaţa auto din România.

„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru ’26 va fi atinsă „, a explicat ministrul Mediului.