Joi, 18 august, a fost o zi deosebit de importantă pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev s-a întâlnit la Liov, în vestul ţării, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dar şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Zelenski, despre criza de la Zaporojie: Rusia a organizat un şantaj nuclear

Ulterior, în obişnuitul său mesaj video zilnic, Zelenski a oferit detalii despre discuţiile avute cu cei doi oficiali. Situaţia tensionată de la centrala nucleară Zaporojie, schimburile de prizonieri de război şi exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră au fost principalele subiecte analizate.

Vorbind despre criza de la Zaporojie, Zelenski a indicat că Rusia este cea care „a organizat şantajul nuclear” şi „cu siguranţă nu poate fi „transportatorul” unor astfel de misiuni”. Preşedintele ucrainean a mai acuzat Moscova că distruge ordinea internaţională prin modul în care tratează această situaţie.

„Rusia trebuie să permită imediat şi necondiţionat accesul reprezentanţilor AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – n.red.) la centrală şi, de asemenea, să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei. Lumea are puterea de a asigura acest lucru.

Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Este nevoie de tot mai multe exporturi de cereale, pentru a pune capăt crizei alimentare globale

Cu privire la exporturile de cereale ucrainene, liderul de la Kiev a subliniat că deja se văd efectele: gravitatea crizei alimentare globale este în scădere, a spus el.

„Rezultatul este acolo – şi nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru lume, deoarece se simte că gravitatea crizei alimentare globale este în scădere.

Prin urmare, există o mare nevoie de mai multă securitate, de un volum mai mare de exporturi, de mai multe nave care pot livra alimente ucrainene din porturile noastre”, a afirmat Zelenski.

Volodimir Zelenski a insistat pe lângă secretarul general al ONU ca organizaţia internaţională să se asigure că Rusia respectă toate normele privind prizonierii de război.

„I-am cerut domnului Secretar General să folosească toate capacităţile ONU pentru a asigura respectarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internaţional privind prizonierii de război.

Şi am discutat despre trimiterea unei misiuni de anchetă la Olenivka. Adevărul complet despre acest atac terorist rusesc trebuie să fie şi va fi stabilit”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Referendumurile din zonele aflate sub ocupaţia ruşilor – „o palmă dată în faţa comunităţii internaţionale”

Volodimir Zelenski nu a uitat să aducă în discuţie şi referendumurile pe care ruşii vor să le organizeze în mai multe regiuni ocupate din Ucraina, aceste consultări populare urmând să arate că oamenii cer alipirea de Rusia.

„Am solicitat atât domnului preşedinte, cât şi domnului Secretar General să exprime cea mai strictă poziţie posibilă cu privire la pseudo-referendumurile planificate de Rusia în teritoriul ocupat. Orice pseudo-referendum va fi o palmă dată în faţa comunităţii internaţionale”, a punctat Zelenski.

Turcia va ajuta serios la reconstrucţia Ucrainei

Liderul de la Kiev a dat şi o veste foarte bună: a fost semnat un acord cu Turcia cu privire la reconstrucţia de după război.

„Negocieri substanţiale pe mai multe subiecte cu preşedintele Turciei. (…) Îi sunt recunoscător pentru sprijinul său neclintit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru. Am discutat despre apărare, cooperare economică şi energetică.

Îi sunt recunoscător Turciei pentru disponibilitatea de a lua sub patronaj reconstrucţia Harkovului şi a regiunii Harkovului. Aceasta este o misiune pentru o ţară cu adevărat puternică. Astăzi, s-a făcut primul pas – a fost semnat un acord privind infrastructura”, a mai declarat Zelenski în mesajul său video.