Mai exact, potrivit ultimelor informații, în cadrul ședinței de marți, 29 iunie, Consiliul General al Municipului București (CGMB) va dezbate și va vota patru proiecte de hotărâre care presupun dizolvarea și lichidarea mai multor companii municipale.

De menționat este faptul că CGMB este acționarul majoritar al companiilor municipale înființate în urmă cu mai mulți ani. În ceea ce privește societățile vizate, este vorba despre Compania Municipală Sport pentru Toţi, Compania Managementul Transportului, Compania Municipală Agrement și Compania Municipală Publicitate şi Afişaj.

Rapoartele de specialitate ale acestor proiecte prezintă și situațiile financiare ale companiilor pe care actualul executiv de la Primăria Capitalei vrea să le desființeze.

Astfel, Compania Municipală Sport pentru Toţi, avea la 31 decembrie 2020 datorii totale în valoare de peste 5 milioane de lei, „cu peste un milion mai mult faţă de începutul anului”.

De cealaltă parte, Compania Managementul Traficului, avea la finalul anului 2019 o cifră de afaceri netă de 714.814 lei și cheltuieli salariale de 4.102.000 lei, iar cheltuieli de exploatare în cuantum de 7.730.000 lei, înregistrând o pierdere netă de 7.052.745 lei.

Totodată, raportul de specialitate al proiectului mai arată că tot în 2019 au fost înregistrate cheltuieli cu ore suplimentare în valoare de peste 5,4 milioane de lei.

În ceea ce privește Compania Municipală Agrement, potrivit proiectului, din luna septembrie 2019, compania nu a mai desfăşurat activităţi de agrement, ci exclusiv activităţi de curăţenie.

Compania Municipală Publicitate şi Afişaj pe de altă parte „nu desfăşoară activităţi potrivit domeniului principal de activitate şi nici activităţi de natura celor secundare definite în actul constitutiv” potrivit proiectelor puse pe ordinea de zi a ședinței CGMB.

Companiile municipale vor fi desființate

Amintim faptul că încă de la începutul anului, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan anunța că își dorește desființarea companiilor municipale. Totodată, el menționa că i-a încurajat pe angajați să se înscrie la concursurile pentru ALPAB, pentru a se putea angaja în altă parte odată cu desființarea companiilor.

„Aceste companii municipale vor fi desființate și nu este bine ca oamenii să se mai lase amăgiți că vom reveni asupra acestei decizii. I-am încurajat, așa cum am spus de mai multe ori, să se înscrie la concursurile pe care ALPAB le va organiza, pentru a se angaja acolo unde vor trece aceste servicii după desființarea companiei”, scria Nicușor Dan pe Facebook în luna februarie.

În același timp, edilul a vorbit și despre motivul pentru care a luat această decizie. Potrivit acestuia, societățile au făcut risipă în bugetul municipal.

„Pentru cine nu este la curent cu risipa care s-a făcut de către fosta administrație, serviciile Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement au fost transferate în anul 2018 către 3 companii municipale: Compania Parcuri și Grădini, Compania Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde și Compania Agrement București. Rezultatul acestor delegări a fost creșterea cheltuielilor Primăriei Capitalei cu 30%”, mai preciza Nicușor Dan.