Zeci de mii de familii care au apelat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) spun că cererile lor de restituire sunt ignorate. Unele persoane şi-au cerut înapoi, imediat după Revoluţie, terenurile confiscate de comunişti, iar de atunci tot aşteaptă o rezolvare. În multe situaţii, oamenii mor înainte să primească un răspuns favorabil. Instituţia recunoaşte că procesul este anevoios, iar consilierii au analizat până în prezent doar jumătate dintre dosarele înregistrate.

Un bărbat în vârsta de 30 de ani, Alexandru, a vorbit pentru Digi24 despre această situaţie: „În 1950, terenul a fost confiscat, se afla la Buzău, pe teren erau crame, aveau porumb, grâu, creșteau bumbac și erau considerați chiaburi străbunicii mei […] Bunica are 80 de ani. Nu crede că mai apucă să își vadă terenul, locul în care a crescut ea. Nici măcar o pensie nu are încât să își permită o viață decentă, e foarte bolnavă. Nu îi lăsăm, nu îi las, ne gândim foarte serios la anul să mergem la CEDO, altfel lucrurile nu se rezolvă. Merg greu.”

Străbunica lui Alexandru a trăit 102 ani și a murit în urmă cu trei ani fără fie despăgubită. În anul 2007, familia și-a câștigat drepturile în instanță. Abia anul trecut dosarul a ajuns la ANRP și de atunci se tot află în evaluări.

„Familii sunt multe care au hotărâri judecătorești definitive, executorii prin care li se recunoaște dreptul de a primi despăgubiri, dar e doar un înscris care încă nu poate fi valorificat […] Sunt 32.000 de dosare nesoluționate încă. Sunt 32.000 de familii care nu au primit nicio despăgubire deși au formulat cereri de restituire fie la 1991 fie în 2001.”, spune avocatul Tudor Mihai Iorga.

George Băeșu, președintele ANRP, recunoaşte situaţia şi dă vina pe complexitatea dosarelor şi pe numărul mic de angajaţi, însă spune că numărul de dosare neanalizate este de fapt mult mai mic: „Rămâne un număr de 14-15.000 pe care nu am reușit să ne uităm. Este o consecință directă a doi factori: dificultatea lor și un număr de personal care este restrâns față de nevoia de celeritate în acest proces.”

În ultimii cinci ani, statul român a acordat despăgubiri în valoare de 5 miliarde de lei pentru aproape 140.000 de titluri de proprietate.