1. O nouă funcție: Raise to Wake – Dacă activezi această funcție, telefonul tău se va debloca și aprinde în momentul în care îl ridici. În cazul în care acest lucru ți se pare enervant, poți dezactiva funcția foarte simplu din Settings. Totuși, aceasta este disponibilă doar pentru modelele iPhone 6s, 6s Plus și SE.

2. Modul în care arată ecranul blocat s-a schimbat mult – În primul rând, slide-ul pentru deblocare a dispărut. Acum trebuie să apeși mai întâi pe butonul Home pentru a-ți putea debloca smartphone-ul, ceea ce pentru unii utilizatori înseamnă un efort în plus. De asemenea, s-a modificat și modul în care arată notificările, iar pentru a accesa anumite butoane, trebuie să glisezi ecranul în dreapta sau în stânga, spre deosebire de glisarea în sus, cum era la iOS 9.
3. Poți dezinstala mai multe aplicații – Apple a decis să le dea utilizatorilor libertatea de a dezinstala unele dintre propriile aplicații, cum ar fi Contacts sau Maps, ceea ce până acum nu era posibil. Procedura este aceeași. Totuși, există și unele aplicații pe care Apple nu te lasă să le elimini, cum ar fi Safari, Messages sau Settings, ceea ce este de înțeles, pentru că, până la urmă, cine ar vrea să își dezinstaleze butonul de setări de pe telefon?
4. Mai multe emoticoane – Pe lângă faptul că emoticoanele arată diferit, Apple pune acum la dispoziția utilizatorilor peste 100 de simboluri, multele noi, cum ar fi un steag în culorile curcubeului sau o familie cu un singur părinte.
5. Funcția Clock a devenit mai complexă – Serviciul Clock, de unde îți setezi alarma, a introdus o nouă funcție: Bedtime. Dacă o activezi, telefonul tău va avea grijă să dormi exact câte ore îți propui pe noapte. Te întreabă de câte ore de somn ai nevoie, la ce oră ai vrea să te trezești și în ce zile să se dezactiveze alarma. Îți poți pune și un reminder care te anunță că se apropie ora ta de culcare.
6. Copy/Paste de pe un dispozitiv pe altul – Apple a introdus o funcție prin care poți copia ceva, să spunem, de pe un iPhone, și transfera pe un iMac prin Copy/Paste. Acest serviciu funcționează doar dacă ești conectat cu același cont Apple ID pe ambele dispozitive.
7. Mesajele vocale pot fi transcrise – Cu iOS 10 poți opta fie să asculți mesajele vocale pe care le-ai primit, fie să le citești, pentru că telefonul tău le poate transcrie pentru tine. Funcția nu este, însă, valabila în toate țările și nici pentru toți operatorii de telefonie mobilă.
8. Karaoke pe telefon – În aplicația Apple Music a fost introdusă o nouă opțiune, cea de a căuta versuri pentru o melodie redată în momentul respectiv pe telefon. Dacă nu găsești, înseamnă că nu există versuri disponibile pentru cântecul selectat, însă probabil acest lucru se va schimba în curând.
9. Noutăți la Maps – Funcția Maps este acum mai complexă, mai ales datorită faptului că există opțiunea de a-ți găsi mașina, dacă ai uitat unde ai parcat-o.
10. Să nu uităm de Siri – De acum, asistentul vocal al celor de la Apple poate interveni și în alte aplicații. Să luăm ca exemplu WhatsApp: Siri poate trimite mesajele pe care i le dictezi sau poate suna pe cineva prin această aplicație.RADOR