„O filmare recentă care arată o piramidă plutind deasupra Pieţei Roşii din Moscova s-a răspândit viral pe Internet, prin intermediul YouTube. Filmarea s-a făcut dintr-o maşină care trecea prin zonă. În timp ce unii susţin că este vorba de un OZN, scepticii resping această teorie şi spun că, dacă filmarea ar fi fost reală, oamenii de pe stradă s-ar fi alarmat şi ar fi sunat la poliţie, care nu are nimic de declarat despre acest incident”, se arată în descrierea filmului de pe YouTube.

Martorii care au văzut acest obiect au declarat că seamănă cu Imperial Cruiser, nava spaţială condusă de personajul Darth Vader în filmele din seria „Războiul Stelelor”, că ar putea avea o lăţime 1,6 kilometri şi că a rămas câteva ore suspendată deasupra Palatului Kremlinului. Oficialităţile ruse au respins speculaţiile referitoare la vizita unui OZN, iar poliţia a refuzat cu obstinenţă să facă orice comentariu pe acest subiect.

Video cu OZN pe YouTube

OZN-uri şi pe cerul Norvegiei

Un eveniment similar a fost observat 3 zile mai devreme, pe data de 9 decembrie, în nordul Norvegiei. „Astronomii şi cetăţenii norvegieni au fost şocaţi de apariţia unei spirale albastre ciudată care se rotea şi creştea pe cerul de deasupra ţării scandinave aseară: au fost extratereştii, ruşi diabolici sau doar o glumă de marketing?”, scrie „The Escapist”.

Martorii prezenţi la eveniment au declarat că fenomentul atmosferic s-a desfăşurat pe durata a 12 minute şi a început cu „un punct de lumină albastră care părea că se ridică de undeva de după un munte. S-a oprit în aer şi a început să se mişte circular… În câteva secunde, cerul era acoperit de o spirală albatră. Apoi, o rază de lumină verde-albastră a ţîşnit din centrul spiralei  şi a durat undeva între 10 şi 12 minute după care a dispărut complet”.

Institutul Meteorologic Norvegian a fost asaltat de telefoane după sfârşitul spectacolului de lumini, însă experţii susţin că fenomenul nu poate fi asociat cu cel de auroră boreală. Deşi cercetătorul de la Observatorul Geofizic din Norvegia, Truls Lynne Hansen, a spus că singura explicaţie posibilă, în afara celei cu OZN, ar fi că lumina a rezultat în urma unui proiectil rusesc care a scăpat de sub control şi a explodat. Oficialităţile ruseşti au negat însă prezenţa vreunui proiectil în zonă în perioada respctivă.

Un alt fenomen la fel de bizar s-a remarcat pe data de 6 octombrie, tot pe cerul Rusiei, şi constă într-o formaţiune de nori atipică.