YNETNEWS.COM (Israel), 18 mai 2018 – Biroul premierului se teme că plângerea poate duce la deschiderea unei anchete, fapt care ar putea să afecteze grav statutul și puterea premierului Dăncilă, întrucât ea nu este parlamentar și prin urmare nu beneficiază de imunitate. O criză politică din România se intensifică din cauza deciziei guvernului român de a merge mai departe cu mutarea ambasadei sale la Ierusalim, iar liderul opoziției a depus plângere penală contra premierului Viorica Dăncilă în legătură cu vizita ei în Israel și în baza acuzațiilor că i-a ascuns informații președintelui Klaus Iohannis.

Liderul opoziției și șeful Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a depus plângere contra lui Dăncilă la un tribunal special, scrie presa din România, premierul fiind acuzat și de trădare.

Plângerea lui Orban afirmă că Dăncilă a încălcat constituția României prin aprobarea unui ordin care afirmă că va fi demarată o procedură pentru mutarea ambasadei române la Ierusalim, imitând gesturile similare făcute de SUA și Guatemala săptămâna aceasta.

 

  „Tentativă de puci contra unui guvern ales”

 

Conform constituției României, dacă se deschide o anchetă contra unui premier, președintele Iohannis – care a fost umilit într-o confruntare politică din ultimele săptămâni cu Dăncilă și cu președintele pro-israelian al parlamentului (sic!) Liviu Dragnea – va fi în măsură să o demită.

Președintele parlamentului, Dragnea, a condamnat plângerea contra premierului, acuzându-l pe Iohannis de tentativă de puci împotriva unui guvern ales.

Liderul opoziției israeliene, parlamentarul Isaac Herzog, și-a exprimat uimirea că o vizită la Ierusalim sau că a lua în calcul mutarea unei ambasade pot fi interpretate drept delict penal.

 

„Relațiile nostre cu România sunt de o importanță extremă, iar toți conducătorii țării au vizitat Israelul în ultimii câțiva ani, de la președinte în jos”, a declarat Herzog. „A gândi că asta e un delict este prin urmare în mod clar o insultă.”

„Ierusalim e capitala Israelului, punct. Însuși președintele american Donald Trump a clarificat că limitele suveranității israeliene vor fi decise prin negocieri. Oricine apreciază că o dezbatere în jurul mutării ambasadei constituie trădare, scuipă și SUA în față”, a susținut el.

Iohannis acuzase inițial că vizita lui Dăncilă, care a durat două zile, a fost învăluită într-o „secretomanie absurdă”. Președintele român a precizat că premierul nu l-a informat despre deplasarea ei în străinătate și a acuzat-o că a luat decizia fără nici un „temei concret”.

Conform distribuirii puterilor în stat, președintele este responsabil pentru vizitele externe și orice astfel de vizită a premierului necesită aprobarea lui.

Dăncilă a fost învestită șef al guvernului țării din Europa Centrală în ianuarie. În scurta perioadă scursă de atunci ea a reușit deja să suscite indignarea publică făcându-și adversarii politici „autiști”. Un organ al statului român, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a hotărât totuși că ea nu a comis nici o neregulă prin acea declarație.

Înainte de a fi numită premier, Dăncilă a fost europarlamentar, iar într-un interviu dat după ocuparea actualei funcții ea i-a atacat pe mai mulți europarlamentari pentru că i-au criticat țara.

Într-o chestiune conexă, trimisul Autorității Palestiniene la București a fost „rechemat pentru consultări” la Ramallah, a anunțat presa joi, ca urmare a intenției guvernului de a transfera ambasada țării la Ierusalim și a poziției pro-israeliene pe care o are în general România.

[Ynet este publicația online a cotidianului național israelian cu cea mai largă circulație, Yedioth Ahronoth – n.trad.]

Articol de Attila Somfalvi

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5264110,00.html

SURSA: RADOR