Dolarul american şi-a continuat marţi tendinţa de scădere în raport cu yenul japonez, ajungând în jurul orei 07.20 GMT la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, pe măsură ce investitorii au testat hotărârea autorităţilor nipone de a interveni şi a opri aprecierea yenului ce provoacă dificultăţi economiei bazată pe exporturi, transmite AFP.

În cursul şedinţei de marţi după-amiază, dolarul american a coborât până la nivelul de 84,14 yeni, cel mai scăzut nivel înregistrat după 1995, pentru ca ulterior să revină până la 84,47 yeni. De asemenea, euro s-a depreciat şi el în raport cu moneda japoneză, coborând sub pragul de 107 yeni, un nivel inedit în ultimii nouă ani.

Tot marţi, indicele Nikkei-225 al bursei japoneze a închis şedinţa de tranzacţionare sub pragul de 9.000 de puncte, după ce mult aşteptatele discuţii între prim-ministrul Naoto Kan şi guvernatorul Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa s-au încheiat luni fără a fi anunţate măsuri specifice pentru a contracara aprecierea yenului.

Ministrul japonez de Finanţe, Yoshihiko Noda, a organizat de urgenţă o conferinţă de presă dar a anunţat doar că oficialii niponi urmăresc îndeaproape situaţia. Cu toate acestea oficialii niponi au refuzat din nou să se pronunţe asupra unei posibile intervenţii directe a autorităţilor japoneze pe pieţele valutare pentru a slăbi yenul, un tip de acţiune pe care guvernul japonez nu l-a mai efectuat din luna martie 2004.

Creşterea continuă a monedei japoneze incită companiile nipone să-şi ute producţia în străinătate, ceea ce afectează situaţia de pe piaţa muncii şi conduce automat la scăderea preţurilor produselor importate, cu riscul de a amplifica fenomenul periculos al deflaţiei.

SURSA: Agerpres