Xi Jinping a afirmat, în cursul întrevederii cu omologul său francez, Emmanuel Macron, şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, că prioritatea sa este ajungerea la un armistiţiu între Rusia şi Ucraina.

„China îndeamnă toate părţile să rămână calme şi raţionale, să colaboreze pentru crearea condiţiilor negocierilor de pace. Ne opunem tentativelor de instigare la escaladare şi de complicare a situaţiei”, anunţă Preşedinţia Chinei, conform postului de televiziune CNN.

„China susţine Europa prin furnizarea de idei şi propuneri pentru o soluţie politică la criza din Ucraina, pe baza propriilor interese fundamentale şi pe termen lung, şi promovează stabilirea unui cadru european de securitate echilibrat, eficient şi sustenabil”, precizează Preşedinţia de la Beijing.

De asemenea, Xi Jinping a afirmat, la reuniune, că atât China cât şi Uniunea Europeană trebuie să intensifice dialogul şi cooperarea, pentru avansarea relaţiilor bilaterale prin respect reciproc şi stabilitate.

Moscova nu vrea ca China să medieze conflictul

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat joi, la Beijing, pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, evidenţiind rolul important pe care l-ar putea avea China. „Este necesară reluarea discuţiilor cât mai rapid posibil, pentru construirea unei păci durabile”, a declarat Emmanuel Macron. „Ştiu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, a insistat Emmanuel Macron, adresându-i-se preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

Însă, ca reacţie, Administraţia de la Moscova a sugerat, joi, excluderea rolului de mediator al Chinei în conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, subliniind că în acest moment nu se întrunesc condiţiile pentru oprirea confruntărilor militare.

Xi a promis că va vorbi cu Zelenski

În cadrul întâlnirii, președintele chinez Xi Jinping a lămurit chestiunea unui eventual dialog cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul invaziei ruse.

Xi Jinping a efectuat, recent, o vizită la Moscova, dar nu a purtat, până în prezent, nici măcar un dialog telefonic cu omologul ucrainean, în pofida speculațiilor pe acest subiect.

Joi, în timpul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Beijing, liderul chinez a precizat că „este gata să-l sune la momentul potrivit” pe președintele ucrainean.

În remarcile făcute în cadrul discuțiilor bilaterale, Macron i-a spus lui Xi că știe că „poate conta pe el pentru a aduce Rusia pe calea rațiunii” și a motiva toate părțile în conflict să se așeze la masa negocierilor.