În cadrul întâlnirii, președintele chinez Xi Jinping a lămurit chestiunea unui eventual dialog cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul invaziei ruse.

Xi Jinping a efectuat, recent, o vizită la Moscova, dar nu a purtat, până în prezent, nici măcar un dialog telefonic cu omologul ucrainean, în pofida speculațiilor pe acest subiect.

Joi, în timpul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Beijing, liderul chinez a precizat că „este gata să-l sune la momentul potrivit” pe președintele ucrainean, au declarat surse diplomatice franceze pentru CNN.

Xi Jinping, rol de mediator pentru pace

În remarcile făcute mai devreme, în cadrul discuțiilor bilaterale, Macron i-a spus lui Xi că știe că „poate conta pe el pentru a aduce Rusia pe calea rațiunii” și a motiva toate părțile în conflict să se așeze la masa negocierilor.

„Știu că v-ați angajat să respectați Carta Organizației Națiunilor Unite, să respectați cu strictețe textele în vigoare în domeniul nuclear și, prin urmare, tot ceea ce permite pacea și stabilitatea pe planetă (…)

Agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură acestei stabilități și a pus capăt unor decenii de pace în Europa și știu că pot conta pe dumneavoastră (…) pentru a aduce Rusia pe calea rațiunii și pe toată lumea la masa negocierilor.

Macron a cerut o pace care să respecte frontierele recunoscute

Și vom reveni asupra acestui aspect în detaliu, dar trebuie să găsim o pace durabilă, adică o pace care să respecte frontierele recunoscute la nivel internațional și să evite orice formă de escaladare.

Și cred că aceasta este o chestiune importantă și pentru China, la fel de mult ca și pentru Franța și pentru Europa”, a afirmat Macron, de față cu președintele chinez.

„În ceea ce privește criza ucraineană, China insistă asupra promovării păcii prin intermediul discuțiilor și al unei soluții politice.

China este dispusă să colaboreze cu Franța pentru a face apel la comunitatea internațională să se mențină rațională și reținută și să evite luarea de măsuri care vor face ca această criză să se deterioreze și mai mult sau chiar să scape de sub control”, a spus, la rândul lui, președintele chinez Xi Jiping.